Мария Илиева тръгва на турне с детето си

Стартира електронният прием за първи клас във Варна За първи път всички приети деца ще учат целодневно

Френската полиция задържа втори заподозрян за бомбеното нападение в Лион

Борисов: Партиите ще върнат парите, които са надвзели повече със субсидии

„Не подкрепям никого“ – седма „сила“ на евроизборите 58 301 са задраскали празното квадратче

Двама души са били ранени при стрелба в училище в Полша

Екстрадират във Франция нашенец, осъден на 3 години затвор

ГЕРБ печели евровота в селата БСП води само в малките градове

Ралица Паскалева кръсти сина си Максим в Йерусалим

Премиерът Борисов: Доволен съм от изборите, щом победихме при прякото участие на президента срещу нас

ЦИК на базата на 95,20% обработени протоколи: ГЕРБ – 30,94%, БСП – 24,24%

БСП е трета на изборите в секцията на Корнелия Нинова

Вижте резултатите от евроизборите на базата на вота във всички държави членки

В Шуменско ДПС води, ГЕРБ пред БСП с 5%

ГЕРБ бие с 10% БСП във Варна

Защо има корупция в агенцията за чужденците Политиците да не пречат на решаването на проблема

ДАБЧ не трябва да има партиен цвят

Неотдавна всички медии гръмнаха с новината, че председателят на Държавната агенция за българите в чужбина ( ДАБЧ) е арестуван за подкуп. Тази новина бе разпространена бързо в други държави. За пореден път името на България бе употребено във връзка с корупция – този път относно продажба на гражданство.

Аз съм в България от 2001 г. Още тогава се плащаше за получаването на удостоверение за български произход, което заедно с други документи, да се подаде пред ДАБЧ с искане на документ за български произход.

На всеки препатил е ясна корупционата схема. Тя не е от днес или вчера. За мен е важно, че се заговори на тази тема и се надявам да има промени.

А ето кога ще дойдат промените: 1) Когато се промени закона за придобиване на българско гражданство съобразно факта, че всяка от държавите, от които идват етническите българи, има свои особености – и Македония, и Албания, и Косово, и Украйна, и Молдова, и т.н. 2) Когато се премахнат посредниците -само ДАБЧ да бъде орган, който доказва произхода на човека, подал документите за удостоверяване на български произход. За тази цел, трябва преструктуриране на самата агенция. Трябва назначаване на млади българи от различни държави в нея – компетентни и знаещи особеностите на страната, от която са. 3) Когато се премахне декларацията за самосъзнание. Защото, ако си примерно българин от Албания и ако там 40 – 50 г. са ти говорили, че си по народност албанец, няма как изведнъж да се събудиш със самосъзнанието, че си българин. Особено, ако не си стъпвал в България – да усетиш енергията и красотата й. Това е процес, който изисква усилия и време. 4) Когато дружествата на българите от различните държави започнат да функционират като информационно-културно-образователни центрове.

Ще завърша с това, че агенцията трябва да бъде обединител на всички българи по света. Партиите и политиците, ако могат, нека да помагат, ако не – поне да не пречат. ДАБЧ не трябва да има партиен цвят и да е част от политическия спектър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.