Защо най-големият айсберг A23a е опасен

Учени наблюдават с тревога движението му

Има заплаха за корабоплаването и пингвините

Учените наблюдават с тревога движението на най-големия айсберг в света, наречен A23a, по крайбрежието на Антарктида.

Тази ледена планина с площ точно 4170 кв. км. е известна повече от три десетилетия. Но през цялото това време айсбергът седеше заседнал дълго и здраво в морето на Уедел. Но през юли 2023 г. леденото чудовище внезапно напусна обичайното си място и започна да се носи по крайбрежието на Антарктида. Най-вероятно айсбергът се е стопил малко и е успял да се откъсне от дъното, предполага британският глациолог Оливър Марш.

Пресните снимки от космоса, направени от сателита Sentinel-3 през ноември 2023 г., показват развитието на сюжета. Сега ледената планина се движи бързо покрай северния край на Антарктическия полуостров, като айсбергът се тласка от силните ветрове и теченията.

Учените ще наблюдават отблизо траекторията му. Може би той ще бъде подхванат от Антарктическото циркумполярно течение (студеното течение, което обикаля южния континент) и ще бъде отнесен във водите на Южния океан, обяснява британският глациолог Оливър Марш. В момента всички потенциални заплахи са само теоретични. Но те съществуват, поради което вниманието на изследователите е насочено към движението A23a. Айсберг с такъв размер може да живее доста дълго време дори в сравнително топли води. Ако се насочи към Южна Африка, това може да създаде проблеми за корабоплаването. Друга прогноза на британските учени е, че A23a отново ще заседне край остров Южна Джорджия.

Айсбергът може да създаде там проблеми за милионите тюлени, пингвини и морски птици. Те се размножават тук, а в момента в Антарктида е пролет и те се хранят в околните води. Голямо парче лед може да блокира достъпа им до обичайните източници на храна. Или да унищожи екосистемите на морското дъно.

А може би няма да се случи нито едното, нито другото. И гигантът просто бавно ще се стопи. Или ще се разпадне на множество по-малки ледени блокове. „Бъдещето на айсберг A23a зависи от много фактори: въздействието на теченията, подводните релефни хребети и метеорологичните фактори. Но в крайна сметка дните на живота на айсберга са преброени“, прогнозират учените.

(Превод за „Труд news" - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука