Няма калории, богат е на антиоксиданти
Чаят е една от най-популярните напитки в света, на второ място след водата, и има защо. Тази хранителна сила е известна със своите успокояващи ефекти, смели вкусове и впечатляващи ползи за здравето.
„Чаят е без калории и е много богат на антиоксиданти“, казва Уитни Линсенмайер, диетолог и говорител на Академията по хранене и диететика.
Тези свойства помагат за намаляване на риска от инсулт, подобряват кръвното налягане и нивата на холестерола и засилват имунната функция. Всъщност проучване установява, че при хората, които редовно пият чай има по-нисък риск от смърт в сравнение с непиещите.
Пиенето на чай може да бъде ефективно ободряващо средство, благодарение на комбинацията от кофеин и Л-теанин, която подобрява бдителността, но без нервността, свързана с кафето, казва Джени Нортън, диетолог в RET Physical Therapy. За разлика от чаша кафе, кофеинът в чая се абсорбира по-бавно, осигурявайки стабилна енергия за по-дълъг период от време.
Междувременно Л-теанинът, непротеинова аминокиселина, намираща се почти изключително в чая, насърчава отпускането и подобрява когнитивното представяне. Многобройни проучвания показват, че Л-теанинът повишава концентрацията, подобрява паметта, помага при стрес и може да предпазва от хронични заболявания.
Чаят матча, по-специално, е богат на Л-теанин, като церемониалните сортове предлагат най-високи концентрации поради техния процес на отглеждане в сянка. За сравнение, билковите чайове, които се правят със смес от различни билки и подправки, осигуряват алтернативи без кофеин, богати на антиоксиданти. Например ройбос, южноафрикански билков чай, е богат на аспалатин, флавоноид, който може да помогне за регулиране на кръвната захар.
В допълнение към Л-теанина, чаят съдържа малки количества от невротрансмитера GABA (гама-аминомаслена киселина), който може да засили неговите успокояващи ефекти и да помогне за намаляване на тревожността.
Освен химичния си състав, топлината и ароматът на чая ангажират сетивата по начини, които допълнително подпомагат умствената яснота и релаксация. Проучванията показват, че сетивните преживявания при пиене на чай могат да помогнат за понижаване на нивата на кортизол, намаляване на тревожността и подобряване на вниманието. Флоралните чайове като лайка са особено ефективни за релаксация, докато освежаващият аромат на ментовия чай е свързан с подобрена бдителност.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш