За благополучната борба на прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев.

И за изключения микрофон на опозицията

Прокуратурата се бори благополучно и все по-благополучно с престъпността, само че не с цялата, а само с някои от частите u. Това стана безпределно ясно по време на първия по рода си доклад на главния прокурор пред Народното събрание. Не стана ясно само с кои точно части от престъпността се води тая въпросна борба.

Е, да, разбрахме, че това са частите, които се харесват на властимащите и не се харесват на критиците им. Но откъде идва тази коренна разлика в мислите?

За малко да разберем от дебата, но ако председателката на парламента - току що запазила поста си сред инфарктно гласуване - не беше изключила микрофоните точно преди да се доизкаже опозицията.

И тук в задачата се пита: дали прокуратурите се борят с корупцията?

Ако някой се реши да отговори, нека има предвид ноторно известния факт, че корупцията е дело на имащите, а не на нямащите властта - т. е. на управляващите депутати, министри и шефове на агенции и комисии, а не например на пчеларите, пианистите и балерините.

Впрочем, уважаеми читатели, я по-добре не отговаряйте. Няма нужда. А и не бива. Че някой, който има много власт, да не вземе да се обиди.

Коментари

Задължително поле