Премиерът Борисов: Създаваме ново звено – независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор

Стабилно е състоянието на пострадалите при авария в цех за биогаз в ямболското село Симеоново

Заледени пътища и катастрофи затрудняват трафика

Дара Екимова снима гаджето си в коледна песен

Тръмп призова Световната банка да преустанови отпускането на кредити на Китай

Верижна катастрофа на „Цариградско шосе“

Какво заплашили служителите на “Топлофикация” в случай на неповишаване на заплатите им?

Американските власти задържаха шестима граждани на Саудитска Арабия за стрелбата във Флорида

Вижте какво ще е времето днес

2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя

Засилени мерки за сигурност преди 8 декември

Прощална премия от Боби Михайлов

Осем извода за икономическата политика България получи по-висок кредитен рейтинг

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 7 декември 2019

Дневен хороскоп на Алена за събота, 07.12.2019

За вредата от некомпетентната журналистика Представяно за “неизвестно” стихотворение на Вапцаров се оказа познатото “Хроника”

Факсимилета от “24 часа” (понеделник, 2.12.2019) от новината, потвърждаваща пълната некомпетентност на журналистиката и препоръката на главния редактор за ползата от компетентната журналистика.

Еуфорични съобщения за “откритието” на неизвестно стихотворение от Никола Вапцаров потекоха от някои медии през уикенда.

“При почистване в сградата на бившата дирекция на полицията на Лъвов мост пред БНР са били намерени три неизвестни досега стихотворения и едно есе на Никола Вапцаров. Това съобщава пред БНР племенницата на поета Мая Вапцарова.”

Най-радостна заблуда бликаше от “24 часа”.

“Първо в “24 часа” вижте неизвестно стихотворение на Вапцаров” бе гръмкото заглавие във всекидневника. “Тя (Мая Вапцарова, бел. ред.) бе любезна да го предостави специално за читателите на “24 часа”, се казва в публикацията от понеделник, 2 декември.

БНТ също яхна гребена на фалшивата новина: “Това е едно силно, зряло стихотворение… Аз лично виждам препратки към шедьовъра “История”, каза в сутрешния блок на Националната телевизия Катя Зографова, литературен критик и автор на книгата “Никола Вапцаров: Преоткриване”.

“Това са нови бележки, които не са издавани. За мен това е невероятна сила, че Вапцаров пише тези стихове на ръка”, каза пък Мая Вапцарова пред сп. Клуб Z.

Компетентната журналистика е хубаво нещо, но е за компетентни хора. Освен това тя не трябва никога да губи най-важното нещо в този занаят – връзката с действителността.

На точно обратното, уви, станахме очевидци около събитията с уж “новооткритите” стихотворения на Никола Вапцаров.

“Журналистите трябва да разбират смисъла на фактите и явленията и да ги съобщават по начин, който ги прави още по-ясни. Това са смисълът и величието на свободната журналистика. Но освен свободна журналистиката трябва и да е грамотна” – това са тезиси на колегата Зюмбюлев, обнародвани в броя на в. “24 часа” от понеделник, 2 декември.

За огромно съжаление в същия този брой на вестника “за новините, каквито са”, е именно текстът с гръмкото заглавие “Откриха три неизвестни стихотворения на Вапцаров, първото вече е разчетено.”

Всъщност точно това стихотворение, обявено от “24 часа” за неизвестна творба на Никола Вапцаров, е част от добре познатото “Хроника”, публикувано нееднократно в книги и онлайн издания.

“Странно е как никой не е проверил или просто не се е сетил, че уж “неизвестната” творба е всъщност твърде известна работа на поета”, каза литературният критик Йордан Каменов пред “Труд”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.