За обществения интерес

Добре е да се чете историята за диктаторите

Общественият интерес е понятие, с което напоследък много се злоупотребява. В контекста на двете години на пандемия това беше редовното оправдание за недобре обмислените и често нелогични здравни мерки.

Когато в една или друга държава се налага принудителна или задължителна ваксинация срещу COVID-19, това се обяснява с общото благо. Когато заповедите на здравния министър са лишени на практика от възможност за ефективен съдебен контрол, това пак е за общото благо.

В решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург от 2021-а беше постановено, че задължителната детска ваксинация не противоречи на Европейската конвенция за правата на човека. Отново беше застъпена тезата за обществения интерес.

Друг пример в същата насока е от преди три седмици, когато БХК и „Отворено общество“ подадоха две жалби - пред Софийския районен съд и пред Европейския комитет за социални права, с които атакуват българската държава не за нещо друго, а за слабото ваксиниране на възрастните срещу COVID-19. Трогателна проява на загриженост.

„Пътят към ада е постлан с добри намерения“, записва британецът Хенри Бон в книжката си с поговорки, издадена през 1855 г. Нацизмът извършва всичките си престъпления в името на интереса на немската нация (съобразно извратеното възприятие на нацистката върхушка). Болшевиките подлагат на репресии отново заради общото благо. Труман пуска атомните бомби под предлога за обществения интерес войната да приключи по-бързо. Всички те се крият зад благовидни предлози и разполагат с цяла армия от пропагандатори.

Това съвсем не е характерно само за новата история. Император Комод, извратеният син на мъдрия Марк Аврелий, обичал да излиза на сцената и да разбива с боздуган главите на инвалиди. Спартанците пък са хвърляли в пропастта болните и слаби физически деца.

Общественото благо изисква определени базисни предпоставки - спазването на основните човешки права, осигуряване на достъпно образование, право на труд, правото на живот и други. Когато под предлог за защита на едно от тези права започнат да се нарушават драстично останалите, очевидно е, че нещо не е наред.
Истинският интерес на човешката общност изисква да има адекватно лечение, профилактика за новите болести като коронавируса. Но без натиск и откровено насилие, без ограничаването на правото на образование, труд и достойнство, без утвърждаването на една единствена теза за легитимна.

Всяко криене на информация, всякакви лобистки клаузи в полза на мултимилиардни корпорации, всяка форма на държавно насилие срещу индивида и общността са всичко друго, само не и действия в защита на обществения интерес. Исторически примери не са случайни, добре е кандидат-комодовците да четат историята, за да видят как завършват диктаторите.

В тази връзка е редно да зададем няколко въпроса:

- Защо производители на ковид ваксини, от една страна получиха огромни финансирания от ЕС и гарантиран пазар, а от друга страна са напълно освободени от отговорност за вреди? Тази отговорност е прехвърлена върху националните държави. Общественият интерес не изисква ли тежестите да се поделят по равно и справедливо между всички? 

- Както към Европейската агенция по лекарствата, така и към американската публична база данни VAERS има отправени десетки хиляди доклади за смърт и тежки увреждания в резултат на ковид ваксини. Част от обществото ли са тези хора или не, защо тяхната трагична участ се крие и кой ще носи отговорност?

- Защо публикуваните договори с производителите на ваксините са пълни с цензурирани участъци? Дали не е необходимо европейските граждани да знаят всички детайли на продуктите, с които се осъществява масова и често пъти съвсем недоброволна ваксинация?

Ние определяме какво искаме и какъв е интересът ни, правилата на играта зависят от нас. Ако ни манипулират, ограничават и насилват, от нас зависи дали това ще продължи. Действия на властимащите, които са насочени против реалния обществения интерес, нарушават обществения договор. Какви са последиците от нарушения обществен договор - Жан Жак Русо знае отговора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари