За първи път в България: Заменят сърдечна клапа с биопротеза

Д-р Адриана Динчева и д-р Асен Келчев заедно с пациентката Катя.

Пациентът няма да пие лекарства за разреждане на кръвта

Намален е рискът от клапна дегенерация и повторна операция

Екипът на д-р Асен Келчев, началник на Отделение по кардиохирургия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, имплантира нова по рода си биопротеза – Mitris, на пациентка със застойна сърдечна недостатъчност. Това се прави за първи път в България.

67-годишната жена постъпва в болницата с отоци по цялото тяло и затруднено дишане в легнало положение. Поставена й е диагноза застойна сърдечна недостатъчност. Извършената ехокардиография показва нарушена функция на три от четирите сърдечни клапи. Увредата е причинена от прекаран в детска възраст ревматизъм, като в течение на времето заболяването е увредило фината тъкан, изграждаща клапния апарат на сърцето, което води до нарушаване функцията на клапите и налага оперативна намеса.

Въз основа на ехокардиографията кардиолозите преценяват, че механизмът на клапната увреда при аортната и митралната клапа не позволяват тяхната реконструкция и те трябва да бъдат сменени с изкуствени клапни протези. Поради младата възраст на жената е предложено имплантирането на иновативни биологични клапни протези, изградени от специално обработен говежди перикард, удължаващ живота им.

„Аортната клапа на Катя заменихме с биопротеза – Inspiris Resilia, митралната клапа – с биопротеза Mitris, а на трикуспидалната клапа бе направена пластика със специален пръстен.  Това е първа имплантация на този вид митрална клапа в България, позволяваща на пациента да не приема лекарства за разреждане на кръвта в дългосрочен план, с намален риск от протезна дегенерация“, отбелязва д-р Асен Келчев.

Структурната клапна дегенерация, от която са застрашени всички биопротезни клапи, води до ограничена издръжливост и излагане на пациента на риск от повторна операция. От друга страна, механичните клапи изискват антикоагулация през целия живот за предотвратяване на тромбоемболизъм.

„Доволен съм от възможността в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център да сме в крак с новите тенденции в кардиохирургията, благодарение на ефективното сътрудничество между лекарите, ръководството на болницата и представителите на медицинската индустрия“, казва д-р Асен Келчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве