За първи път - оперен спектакъл на крепостта "Туида" в Сливен

Снимки: Костас Анастасиу

"Аида" на Държавната опера в Стара Загора привлече голям зрителски интерес

Лошото време не успя да помрачи настроението в Сливен на 14 юли вечерта, съобщиха от общината. На откритата сцена на крепостта "Туида" в града за първи път бе изнесен оперен спектакъл. "Аида" на Държавната опера в Стара Загора привлече огромен зрителски интерес, билетите бяха разпродадени ще в края на май и бяха пуснати допълнителни места.

„Изключително съм щастлив да видя толкова много хора тук тази вечер. Благодаря на директора на операта, не целия й екип и на всички служители на общината, които участваха в организацията на това представление. Времето ни изненада неприятно, но за щастие имахме късмет и се надявам оттук-нататък всичко да върви по план, а не по вода, както вървеше досега“, каза преди началото кметът Стефан Радев.

„Благодаря на г-н Радев, който прегърна тази идея и тя е факт. Толкова любители на операта в Сливен! Благодаря ви! Дълбок поклон от мен, един скромен директор на една опера. С голяма любов подготвихме това представление за вас. Благодаря на Камен Чанев, че роди тази идея. Благодаря на всички вас, че повярвахте в нас и в този момент сте тук, за да се насладите на операта“, подчерта от своя страна Огнян Драганов.

В спектакъла като Радамес сливенци видяха оперния певец, почетен гражданин на Сливен Камен Чанев. В ролята на Амнерис беше Даниела Дякова, също от града под Сините камъни. На Аида - Таня Иванова, Рамфис – Ивайло Джуров, Амонасро – Кирил Манолов, царя на Египет - Александър Марулев. Най-малките участници в представлението бяха също от Сливен – децата от балет „Адажио“ при НЧ „Зора 1860“с ръководител Наталия Хаджикостова и балет „Петипа“ с ръководител Петя Вънева. В спектакъла се включиха и членове от Прабългарската школа за оцеляване „Бага Тур“.

Представлението беше дирижирано от главния диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Режисьор на спектакъла бе Огнян Драганов.

На сцената беше монтиран и екран за мултимедийни ефекти и прожекции.

Сред официалните гости бяха още Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, общински съветници и други. В края на вечерта бяха връчени цветя на артистите от името на кмета Стефан Радев и митрополит Киприан.

Организатор на зрелищния спектакъл беше Община Сливен, съвместно с Държавна опера - Стара Загора.

Крупост "Туида" ще е домакин на 16 юли и на "Шоуто продължава" - ще звучат вечните хитове на „Queen” в изпълнение на оркестъра на Старозагорската опера и рокгрупа със солист Теодор Койчинов. Концертът ще дирижира Димитър Косев, който е инициатор и ръководител на проекта. Той е подбрал едни най-популярните песни на британската група. Оркестрацията на песните e на Пламен Проданов, Свилен Димитров и Димитър Косев. Организатори отново са Община Сливен и Държавната опера в Стара Загора.

Коментари

Задължително поле