За семейството купуват апартамент с 3-4 стаи

Пазарът е изключително активен, защото много хора намират момента за подходящ за покупка на имот.

Избират хол с кухня и отделна спалня при инвестиция

Много хора искат да имат имот на село

Няма достатъчно предлагане

Хората, които купуват имоти за жилищни нужди на семейството си, вече търсят предимно тристайни и четиристайни апартаменти, разказаха брокери. Работата и ученето от вкъщи показаха на хората, че винаги има нужда от една стая в повече. Семействата вече искат да имат по една стая за всяко дете, за да може докато едното играе, другото да учи. Затова жилищата на много семейства отесняват. И според финансовите си възможности те се насочват към покупка на къща или по-голям апартамент. Колкото по-високи са доходите, толкова възможностите за избор са по-големи.

Делът на 4-стайните апартаменти нарасна до 10% от закупените жилища, а преди пандемията той беше доста по-малък. Двустайните апартаменти запазват атрактивност, тъй като те са най-ликвидни и трябва по-малък бюджет за покупка. Затова двустайните са предпочитани от хората, които искат да инвестират парите си в имот. Двустаен апартамент е хол с кухня и отделна спалня - в новото строителство 100% от двустайните жилища са такива, обясниха брокери.

Търсенето е голямо и води до увеличение на цените на жилищните имоти. Средната цена в София достигна 1200 евро/кв. м. Това вече са нивата от пика на пазара на имоти през 2008 г. Обемът на новоотпуснатите жилищни кредити през 2021 година нараства с рекордни стойности.

Комбинация от фактори оказват положително влияние върху пазара. От една страна е нарасналото търсене на по-големи имоти заради пандемията. От друга страна лихвите са на рекордно ниски нива, а доходите на хората нарастват. Това прави жилищата все по-достъпни.

Например изчисленията за София показват, че можем да купим един кв. м. жилищна площ със малко повече от една средна месечна заплата за столицата. Това е най-доброто съотношение, което сме имали през последните 20 години, коментират брокери.

Ниските лихви по депозитите карат много хора да купуват имоти не само, за да живее в тях семейството им, а и като инвестиция. Допълнителен фактор за нарасналото търсене на имоти са българите, които се завърнаха от чужбина заради пандемията. Много от тях решиха да останат в България за постоянно или просто да имат собствен имот, в който могат да живеят при следващи посещения в страната.

Пандемията повиши интереса не само към по-големите апартаменти, а и към къщите и ваканционните имоти. Очакванията на брокерите са, че интересът към къщите няма да бъде временен, а ще остане и през следващите години, защото много хора видяха предимството да имат собствен дом по-близо до природата. През 2021 година сделките с къщи са с 50-60% повече спрямо предходната.

Благодарение на всички тези фактори пазарът е изключително активен, много хора намират момента за подходящ за покупка и правят своя избор. На моменти дори страдаме от липса на достатъчно предлагане, коментират брокери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти