„Зелените“ имоти струват повече в Гърция

Къщите в най-висока категория енергийни сертификати се продават с до 125% повече

Къщите, класифицирани за енергиен сертификат от категория А, се продават с до 125% повече от тези в най-ниската категория – т.е. те не са претърпели никакви подобрения в течение на десетилетия, според проучване на Spitogatos.gr, цитирано от електронното издание на в. Kathimerini.

Това несъответствие върви ръка за ръка с разликата в цените между новопостроените и старите апартаменти, като се има предвид, че всички нови сгради обикновено влизат в горната категория на енергийния сертификат благодарение на „бонуса“ в коефициента на застроеност от новите строителни разпоредби. Все пак, той също така подчертава значителната стойност, която енергийното подобрение дава на даден имот.

Повишаването на разходите за енергия през последните години насочи повечето домакинства към решения за енергийно подобряване, като фотоволтаични панели, термопомпи, термични фасади и други опции, за да се подобри ефективността на имота. Такива инвестиции се отразяват и в стойността на всеки имот.

В този контекст, въз основа на данните на Spitogatos.gr, най-голямата разлика се показва при „зелените“ къщи на островите в Егейско море (главно Цикладите), които са 125% по-скъпи от необустроените имоти в същите райони. Характерно е, че зелена резиденция се продава за 2500 евро на квадратен метър повече. Следва регион Атика, където разминаването е 101,5% и 2213 евро/кв.м.

Въз основа на скорошен анализ от Spitogatos.gr, най-големият запас от зелени апартаменти за продажба в басейна на Атина се намира в южните предградия с 44%, следвани от северните предградия с 25% и центъра на Атина с 15%. Жилищата от среден енергиен клас са по-равномерно разпределени в южните и северните покрайнини и центъра на града, като предлагането е по-малко в западните и източните покрайнини. Половината жилища с нисък енергиен клас се намират в центъра на Атина, следвани от южните и западните предградия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа