Зелени шпиони командват правителството

Около 9:30 ч „еколозите“ знаеха какво ще се случи на заседанието на МС в 10:30

Министерският съвет за пореден път се огъна под натиска на зелените и не прие точката, с която трябваше да бъде преразгледан концесионният договор за „Ски зона Банско“. Това бе една от първите стъпки, с които щеше да стане възможно отправянето на инвестиционно намерение за втори кабинков лифт над зимния курорт. С решението си министрите обрекоха стотиците хиляди гости на безкрайно чакане на опашка пред сега съществуващата кабинка, която е недостатъчна да събере желаещите да стигнат до ски пистите. Нещо повече – представителите на коалицията „За да остане природа в България“ знаеха по-рано, че кабинетът ще оттегли проектът за преразглеждане на концесията – преди 10:00 часа зелените започнаха да се хвалят в профилите си във фейсбук, че точката ще отпадне, а тя е била разгледана половин час по-късно - 10:30 ч, и чак след това е оттеглена.

Всичко започна във вторник вечерта, когато в интернет страницата на „За да остане природа в България“ излезе цялото проекторешение на кабинета „За даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин“, община Банско, област Благоевград за изграждане и експлоатация на „Ски зона с център гр. Банско“.

Този вид проекторешения не е достъпен извън администрацията на МС, докато не бъде одобрен на заседанието на министрите. Според запознати такъв теч на информация е сериозен и трябва задължително да бъде проверен от Инспектората към Министерския съвет.

След като решението бе публикувано на сайта на „За да остане природа в България“ в социалните мрежи започна организация на протест за „спасяването на Пирин“, като организаторите са познати – Тома Белев, Петков Ковачев, Петко Цветков – до един забъркани с неправителствени организации, членове на „природозащитната коалиция“. Около 9:00 часа на Дондуков 1 се събраха едва двайсетина души с плакат - „Спасете Национален парк „Пирин“. Там бяха и шефът на „Да, България“ Христо Иванов, Борислав Сандов, който някога оглавяваше партия „Зелените“ и още няколко техни приближени.

Малко преди началото на заседанието на кабинета, около 9:45 ч, в профилите на зелените във Фейсбук започна да излиза информацията, че точката ще бъде оттеглена и събралите  се разотидоха. След това „ликуващи текстове“ се появиха в профилите и на други членове на „За да остане природа в България“.

Така, само в рамките на 12 часа, от МС изтече два пъти информация към зелените – целият проект за предоговарянето на концесията и това, че разглеждането му ще отпадане. Това поставя и въпросът кой командва служителите в МС, а и самите министри – зелените ли?

Позицията на община Банско: Зелените говорят неистини

След като във вторник вечерта „зелените“ пуснаха проекта, техните присъдружни медии започнаха да лансират тезите на коалиция „За да остане природа в България“, че с промяната ще доведе до „смъртта на Пирин“. Затова от община Банско пуснаха официална позиция. В нея е описан и смисълът на друга идея на властта – да се промени сега действащият план за управление на НП „Пирин“. Ето текстът, разпространен от местната управа:

„Във връзка с разпространена от определени медии публикация на група неправителствени организации, община Банско заявява, че с предложените промени в действащия план за управление на НП „Пирин“, площта на туристическа и ски зона с център гр. Банско не се увеличава с нито един квадратен метър. Твърденията в разпространената публикация са лъжи, целящи да злепоставят инициативата на община Банско за разрешаване на дългогодишния проблем с опашките на долна станция на кабинковия лифт, като се измени Плана за управление на парка по начин, позволяващ на оператора на ски зоната да направи предложение за изграждане на втори кабинков лифт.

В името на истината, обръщаме внимание на държавните институции и обществото, че твърденията на групата НПО-та противоречи с основна фактология, част от която е плод дори на тяхната собствена работа по действащия план за управление на НП „Пирин“:

1. Не отговаря на истината, че с измененията ще се увеличи територията с разрешено строителство в националния парк до 8000 декара. Площта на туристическата зона в НП „Пирин“ според действащия план към момента е 891.8 ха. или 8918 декара. Предложеното изменение касае единствено възможността в рамките на тази територия да се правят инвестиционни предложения, които от своя страна да преминат цялостната процедура по одобрение от държавните ведомства без никакви гаранции за положителен отговор. Това бе изразено от кмета на община Банско, г-н Георги Икономов. При внасянето на промените бе потвърдено от Министъра на околната среда и водите Нено Димов и от вицепремиера Валери Симеонов. По действащия план в частта „Норми и режими“ са работили експерти на зелените НПО-та, включително г-н Тома Белев, така че днешната лъжа и непознаване дори на размера на туристическата зона буди недоумение.

2. Не отговаря на истината, че ще се изсичат вековни гори. Вековните гори в България са защитени със закон, като тяхното изсичане е забранено и в действащия план за управление на НП „Пирин“. Предложените изменение на плана не касаят по никакъв начин тези забрани. Тази лъжа също буди недоумение, т.к. г-н Тома Белев е лично отговорен за изработването на действащата забрана и би трябвало да е запознат с нейното съществуване и съдържание.

3. Не отговаря на истината, че „Юлен“ АД – дружество, в което акционер е и община Банско - използва неправомерно концесионни площи. Както многократно стана ясно на проведената среща при вицепремиера Симеонов и спрямо резултатите от проверката на междуведомствената група, всички строежи и обекти в ски зона „Банско“ са законни. Законността им е потвърдена и от съда чрез над 60 съдебни решения. Неуважението на решения на изпълнителната и законодателна власт, потвърдени многократно от независимата съдебна власт, отново може да буди само недоумение. Община Банско призовава държавните институции да реагират и осъдят остро разпространението на подобни НЕИСТИНИ, като ги разтълкуват като поредна атака срещу развитието на зимния туризъм в България, най- вероятно инспирирана от наши международни конкуренти. Успехът на подобни атаки застрашава конкурентноспособността на българския туризъм в европейски план, имайки предвид факта, че България вероятно е единствената европейска държава без нито един изграден нов ски лифт за последните 15 години. Що се отнася до Балканския полуостров, всички наши съседи поставят последователен и категоричен акцент върху развитието на планинския туризъм. Изразяваме благодарност към всички медии, които се въздържаха да разпространят подобни лъжи и манипулации.

Коментари

Задължително поле