Зеленски: Липсва оборудване на върнатите от Русия кораби

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че Киев ще анализира състоянието на трите кораба, които Русия върна на страната в началото на тази седмица и ще обжалва пред Москва с призив да върне всички липсващи елементи от тяхното оборудване, съобщи TACC.

„От корабите липсва оборудване. Разговаряхме с адмирала и не мога да кажа някои неща, но не са налице всички оръжия. Видях състоянието, ще има разследване. Определено ще се обърнем към руската страна, за да си върнем всичко, което беше на борда им", цитира агенцията думите на Зеленски.

Украинският президент отбеляза също, че корабите ще бъдат ремонтирани за около три месеца. След това те ще бъдат върнати отново в експлоатация.

Прехвърлянето на трите кораба се състоя в понеделник в неутралните води на Черно море, на 30 км от нос Такил. В същия ден украинското външно министерство съобщи, че Киев няма намерение да отказва да участва в международния трибунал на ООН срещу Руската федерация, въпреки връщането на задържаните кораби и по-ранното освобождаване на 24-мата украински моряци.

Коментари

Задължително поле