Зеленски се оплака, че Западът дори не говори за сваляне на руски ракети и дронове

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски каза в петък, че иска съюзниците да започнат да свалят руски ракети и дронове над западната част на Украйна.

„Ако съюзниците заедно свалят ракети в небето на Близкия изток, защо все още няма решение за сваляне на дронове и ракети над Украйна? Дори когато тези дронове летят към ЕС“, каза Зеленски по време на конференция, организирана от Фондация Виктор Пинчук в Киев.

„Когато повдигаме този въпрос по време на преговорите, партньорите дори не казват, че работят по него, както казват за всичко останало … те просто променят темата. Те се страхуват дори да ни кажат, че работят по въпроса. И досега само Беларус е забелязан да сваля руски дронове“, добави Зеленски, имайки предвид руския съюзник Минск, който унищожава някои заблудени дронове камикадзе.

Украйна каза, че има двоен стандарт по-рано тази година, когато Киев видя широка коалиция от западни държави, помагащи на Израел да отблъсне масивна иранска атака с ракети и дронове, припомня POLITICO.

Украйна понася огромни удари с руски ракети и дронове почти всеки ден, като някои са насочени към обекти за съхранение на газ близо до границата с ЕС, докато някои заблудени дронове дори са прелетели на територията на Румъния, Полша и достигнаха дори Латвия.

Но досегашните партньори на Киев виждат свалянето на ракети над Украйна като по-явно влизане във войната и потенциална ескалация на конфликта с руския лидер Владимир Путин.

Полският президент Анджей Дуда каза на 24 август, че страните от НАТО продължават да обсъждат съвместна защита на украинското небе от руски атаки. Но германският канцлер Олаф Шолц каза, че смята, че това е изключено и досега САЩ са в крачка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа