Сблъсък с интриги за Стрелците, нови доходи за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 5 април 2020 да почерпят

Зад завесата на пандемията

708 жертви на COVID-19 във Великобритания, сред тях е и 5-годишно дете

Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Заловиха лидера на Ислямска държава в Афганистан (ВИДЕО)

Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

Медицинският експертен съвет към правителството спира да съществува

Люксембург доживя голям футболен форум

Спад на броя на загиналите от коронавирус за денонощие в Италия

Борисов и Нетаняху обсъдиха пандемията от COVID-19

Гърция удължи мерките до 27 април

Жертвите на коронавируса по света са над 60 000

Хората без здравна застраховка в САЩ може да платят до 74 000 долара за лечение на COVID-19

Отлагат промените в Закона за енергетиката

Зелен залп по френските АЕЦ Майданът там е и заради цената на тока

На фона на „Майдана на жълтите жилетки“ в центъра на Париж, другата важна новина мина незабелязана. А именно, изявлението на френския президент, че неговата страна ще закрие над десет ядрени енергоблока и ще се концентрира върху зелената енергия. Да се опитаме да разберем какво се крие зад думите на г-н Еманюел Макрон. Френското издание Le Figaro съобщи, че на 27 ноември Макрон е представил актуализираната държавна екологична стратегия и плановете на правителството за извеждане от експлоатация на 14 ядрени реактора до 2035 г. Това не е първото подобно изявление. През лятото на 2018 г. подобна теза в ефира на една от френските телевизии вече беше изказана от министъра на комплексните трансформации на околната среда Никола Юло.

Франция е една от водещите енергийни нации в света и е една от „най-атомните“ държави. На нейна територия работят едновременно 58 ядрени реактора, и по този индикатор републиката е втора в света след САЩ. Но в САЩ дялът на ядрената енергия за повече от едно десетилетие е около 20%, докато във Франция мирният атом осигурява 71,5% от общия обем на производството. Чуждестранните източници ни казват, че Франция произвежда 557 TWh електроенергия годишно. Лесно е да се изчисли, че ядреният сектор възлиза на почти 390 TWh. Само за сравнение, в Русия днес съществуват 35 реактора, които произвеждат 190 TWh, а делът на руските АЕЦ е около 18%.

Какви са скритите причини, довели френското управление до формулирането на своята нова екологична стратегия? Франция разполага с пълен спектър от производствени мощности, от добива на уран до изграждането на енергоблокове. Французите използват изключително собствено производство в своите АЕЦ, от реакторите до съпътстващата им инфраструктура. Да, основният им производител, компанията Orano (бивша AREVA), през последните седем години не е спечелила нито един търг, а изграждане на ядрената централа „Олкилуото“ бе отложено за неопределено време. Но французите все пак успешно построиха и пуснаха много реактори в експлоатация извън границите на страната си.

Друга възможна причина е, че Orano отказва да развива бъдещи разработки за оборудването на АЕЦ, и от 2017 г. се фокусира само върху ядрения горивен цикъл. Всъщност, французите повтарят пътя на британците, които знаят всичко за експлоатацията и утилизацията на ядреното гориво, но сами не могат да изградят АЕЦ.

Думите на г-н Макрон могат да бъдат свързани и с планираното извеждане от експлоатация на редица АЕЦ. Още по време на президентската си кампания, Франсоа Оланд обеща да затвори АЕЦ „Фесенхайм“, стартирана през 1977 г. Днес, на власт е друг президент, но проблемът с тези два енергоблока не е решен. Президентът, под натиска на Зелените, взе решение да ги спре напълно, но Министерството на енергетиката чрез съда отмени това решение, докато не бъдат пуснати в експлоатация заместващите мощности на АЕЦ „Фламанвил“. Последните все още не са пуснати, а в допълнение работниците от „Фесенхайм“ организират стачки и искат да спасят работните си места. В този списък биха могли да попаднат и други „старци“ на френската атомна енергетика като „Сен-Вюлба“, „Гравлин“, „Дампиен-ан-Бюрли“ и други.

На всички АЕЦ, предстоящи за закриване, са монтирани френски реактори, с охлаждане „вода-вода, тип PWR. Средната мощност на такъв реактор е между 880-900 мегавата. Ако думите на Еманюел Макрон са реални, тогава след седем години Франция може да загуби около 12 гигавата от производствения си капацитет. Твърди се, че това се прави, за да се намали зависимостта от петрола и газта чрез преход към перспективни възобновяеми енергийни източници.

Правителството ежегодно субсидира зеления енергиен сектор в размер на 3 млрд.евро, и се очаква инвестициите там да нарастват паралелно с отказа от атомната енергетика и в близко бъдеще те ще достигнат до 8 млрд. евро. Но днес, целият енергиен сектор е много нестабилен, нерентабилен и с нулеви възможности за маневриране. Соларните панели са безполезни през нощта и в мъгла, вятърните генератори не работят при безветрие, а пелетите дават много по-малка топлина и от най-ниско калоричните въглища.

Отделно, настоящият майдан във Франция е насочен не само срещу икономическите реформи на правителството, но и срещу нарастването на цената на електроенергията. Днес един киловатчас във Франция е 0,18 евро. Цената никак не е малка, ако се вземат предвид, значителния брой на АЕЦ в страната, и това, че произведената от тях електроенергия е много по-евтина от тази на нейните „колеги“. Франция е енергийно богата държава и всяка година бюджетът получава около 3 млрд. евро от износа на електроенергия в Швейцария, Испания, Италия и страните от Бенелюкс. Затварянето на АЕЦ би било добро, само ако се пренебрегнат доходите от тях.

Може да се добави, че Макрон и Юло, обявиха също и за пълния отказ от въглищата. До 2020 г. Франция ще затвори всички свои ТЕЦ-ове на въглища, а те само четири: Прованс, Поршевил, Льо Хавър и Кордемас. Затварянето им ще намали производството на електроенергия с 6,3 гигавата. Демографски, населението на Франция макар и бавно, но расте, а индустрията не показва признаци на предстояща „смърт“. Всичко описано дотук звучи изключително странно и нелогично, освен ако не си припомним, че министър Никола Юло е бивш телевизионен водещ и активен лобист на „зелената“ енергия.

 

А последствията от програмата на Макрон?

Няма да правим ужасни прогнози за Франция и нейната енергетика, но следващите редовни президентски избори във Франция ще се проведат през 2022 г., когато въглищата и част от АЕЦ ще са слезли от сцената. Като се вземе предвид тенденцията, че френските президенти управляват само по „един“ мандат, тъжното е, че с последствията от реализираната програма на г-н Макрон, ще трябва да се борят напълно различни хора.

(Превод за „Труд“ – Павел Павлов)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Прогнозите на руски издания няма как да са оптимистични. Руска фирма за тролове атакуваше Макрон още по време на изборите и подкрепяше Льо Пен. Разделяй и владей.

 2. Разбрах само, че статията дава ненужно подробно описание на френската енергетика с имена и цифри, което интересуващият се може да намери навсякъде. Никъде в статията не прочетох песимистична прогноза, но според авторът не е логично да се спират ТЕЦ-ове на въглища и да се затварят АЕЦ. Първо, това си е чисто вътрешен френски проблем. Второ, цената на тока може да се увеличи, но това е в реда на нещата – като искате чист въздух, плащайте по-скъп ток. Трето, никъде не е казано, че след няколко години зеленият ток няма да поевтинее; осветлението ни в „лошата“ Европа е LED и е с пъти по-евтино от преди. Четвърто, по възобновяеми източници на енергия Франция (16%) е след България (18.8%), но целта им е до 2020 да стигнат 23%. И това е напълно логично, след като са на 15-то място. А авторът може да продължи да се пъчи с техните АЕЦ и ТЕЦ – руснаците са винаги най-умни, най-можещи и най-знаещи. Ние в Европа пък сме тъпи, джендъри и соросоиди. НО ТАКА И НЕ РАЗБРАХ ЗАЩО Е НАПИСАНА И ПРЕВЕДЕНА ТАЗИ СПРАВКА, която може да ползва правителства, но е неизползваема от обикновения гражданин. А, да, сетих се: за да забие авторът още един пирон в ковчега на загнилият Запад.

  1. абе русофоб, що трябва да пълня гушите на разни олигарси, щото била зелена енергия (да бе), сега в България що въздуха не е почист, като сме толкова напред (18,8% брей), а нощно време, зимата кво да правим, ти на дърва ли минаваш

   1. До всички рубладжии
    Как приятно и гордо звучи РУСОФОБ.

 3. Бе що не минат на фотоволаици, ние ще им помогнем, тога и западните и източните тролове ще са доволни

 4. Бе що не минат на фотоволтаици, ние ще им помогнем, тога и западните и източните тролове ще са доволни

 5. Бе що не минат на фотоволтаици, ние ще им помогнем, тогава и западните и източните тролове ще са доволни

 6. Франция внасяше инцидентно ток от германия преди около 5 години, на по-ниска цена от собствения… дължеше се на субсидирания с около 40 цента на киловат ток в германия…
  Инак, като стане слънчево затъмнение лятото в европата, ще хванем евроатлантическите идиоти кат фоба да произвеждат ток…

 7. Макрон излъга френския народ и затова хората не му вярват и манифестират вече месец за да се подаде оставката. Което означава, че всичките приказки на Макрон са само кьорфишеци, за да се уталожи гнева на французите.

  1. А бе идиоти, Макрон никога не е лъгал французите! Той честно им каза че ще извърши реформи с които да сведе до минимум растящият дефицит, което естествено става с орязване на разходите, които са най-често социални и те гласуваха за него. Каза им че ще поведе Франция към новото Еко зелено бъдеще развявайки знамето на Парижкото споразумение за климата, вещаещо само рестрикции за гражданите и икономиката и те гласуваха за него. Каза им че Франция ще стане лидер на Европа и те гласуваха за него. Той не е лъгал, народът му е тъп! Не е ли идиотизъм гласувалите за него заради обещанията му, после да разрушават държавата, когато той почна да ги изпълнява. А той не е ли идиот като си знае народа и смята че ще му минат Зелените малоумщини! Ей го Тръмп им каза Гледайте си работата! Не ми пука за вашето Парижко споразумение, аз не правя самоубийство като вас, аз правя милиони нови работни места!

   1. Поддържам мнението ви! Заради същите причини у нас не се правят необходимите реформи – този, който тръгне да ги прави ще бъде сполетян от същото като Макрон! А иначе всички у нас реват, че искат реформи.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.