Земеделците очакват по-ниски добиви на слънчоглед

По-ниски добиви на слънчоглед заради климатичните аномалии тази година прогнозират земеделските производители. Жътвата на маслодайната култура започна във великотърновско. Все още не е известно каква ще е изкупната цена на слънчогледа, но за сега арендаторите не очакват сериозен спад.

„Поради липса на влага и поради липса на дъждове трудно може да се изхрани самото растение, самата семка. Влагата, която имаше от юнските валежи, се изчерпа, самите растения издъхнаха и на места в полетата има такива пукнатини, че може да си напъхаш крака, широки са около 40 сантиметра! “, обяснява земеделският стопанин Андрей Андреев.

Въпреки това, земеделските производители не очакват сериозна разлика в изкупната цена, спрямо миналата година. По думите на Андреев, все още няма фиксирана цена, не са получавани и конкретни предложения от търговците. Неформално се коментират ценови диапазон от 600 до 700 лева за тон маслодаен слънчоглед.

Той припомня че миналата година цената се е движила същите параметри. И във великотърновско арендаторите са категорични, че ако бъде наложена тотална забрана за използването на неоникотиноидни пестициди и семената на слънчогледа останат необеззаразени, ще се наложи неколкократно пръскане с други препарати, за да могат да спасят реколтата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес