Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Борисов: Радев е опозиционен лидер (ВИДЕО) За 40 минути не каза една добра дума за държавата, коментира премиерът интервюто на президента

Проф. Тодор Кантарджиев: Изследванията за грип и вирусни заболявания на починалата във Враца ученичка са отрицателни

Оставаме без ток след 5 години

Сачева ще търси Светия синод за социалния закон

ЕК обяви своята „Зелена сделка”

Цигани стреляха и хвърляха камъни по полицаи

София на косъм от трагедия като в Хитрино

Балканстрой с награда за Сграда на годината

Апартаментите за гости с данък до 250 лв. на стая Плащат налог като хотели с 1-2 звезди

Париж разкри реформата на пенсиите Синдикатите я отхвърлиха и обещаха стачките да продължат

Следователи дариха наградата си от ВСС на „Българската Коледа“

Катастрофа между 4 автомобила затруднява движението през прохода „Предела”

Президентът Радев за прокурора, който ще разследва главния прокурор: Въвежда се нова мощна фигура, а нея я няма в конституцията

Земеделците очакват по-ниски добиви на слънчоглед

По-ниски добиви на слънчоглед заради климатичните аномалии тази година прогнозират земеделските производители. Жътвата на маслодайната култура започна във великотърновско. Все още не е известно каква ще е изкупната цена на слънчогледа, но за сега арендаторите не очакват сериозен спад.

„Поради липса на влага и поради липса на дъждове трудно може да се изхрани самото растение, самата семка. Влагата, която имаше от юнските валежи, се изчерпа, самите растения издъхнаха и на места в полетата има такива пукнатини, че може да си напъхаш крака, широки са около 40 сантиметра! “, обяснява земеделският стопанин Андрей Андреев.

Въпреки това, земеделските производители не очакват сериозна разлика в изкупната цена, спрямо миналата година. По думите на Андреев, все още няма фиксирана цена, не са получавани и конкретни предложения от търговците. Неформално се коментират ценови диапазон от 600 до 700 лева за тон маслодаен слънчоглед.

Той припомня че миналата година цената се е движила същите параметри. И във великотърновско арендаторите са категорични, че ако бъде наложена тотална забрана за използването на неоникотиноидни пестициди и семената на слънчогледа останат необеззаразени, ще се наложи неколкократно пръскане с други препарати, за да могат да спасят реколтата си.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.