С джипове свалиха децата, блокирани на хижа „Алеко“

Гръцките земеделци излизат по пътищата

Бомба избухна пред сградата на гръцка телевизия

И днес ще вали сняг, жълт код е в сила за шест области

Пускат днес нови 24 км от „Струма“ Откриват официално магистралата между Кресна и Сандански

Извънреден Съвет за сигурност на ООН след решението на Косово да създаде собствена армия

„Черно море“ съди „Левски“

Пускат в продажба електронните винетки

Френският премиер призна, че правителството е допуснало грешки в кризата с протестите

На 17 декември 2018 да почерпят

Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Земеделците очакват по-ниски добиви на слънчоглед

По-ниски добиви на слънчоглед заради климатичните аномалии тази година прогнозират земеделските производители. Жътвата на маслодайната култура започна във великотърновско. Все още не е известно каква ще е изкупната цена на слънчогледа, но за сега арендаторите не очакват сериозен спад.

„Поради липса на влага и поради липса на дъждове трудно може да се изхрани самото растение, самата семка. Влагата, която имаше от юнските валежи, се изчерпа, самите растения издъхнаха и на места в полетата има такива пукнатини, че може да си напъхаш крака, широки са около 40 сантиметра! “, обяснява земеделският стопанин Андрей Андреев.

Въпреки това, земеделските производители не очакват сериозна разлика в изкупната цена, спрямо миналата година. По думите на Андреев, все още няма фиксирана цена, не са получавани и конкретни предложения от търговците. Неформално се коментират ценови диапазон от 600 до 700 лева за тон маслодаен слънчоглед.

Той припомня че миналата година цената се е движила същите параметри. И във великотърновско арендаторите са категорични, че ако бъде наложена тотална забрана за използването на неоникотиноидни пестициди и семената на слънчогледа останат необеззаразени, ще се наложи неколкократно пръскане с други препарати, за да могат да спасят реколтата си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.