Златното сътресение в Армения

Премиерът Никол Пашинян обикаля щандове на производители на биопродукти от Армения в курорта Цахкадзор. Снимка: Авторът

Концесия за добив на скъпоценния метал срина рейтинга на премиера-революционер Никол Пашинян

Нещо се върти около златото. Като започнем от трескавата надпревара между Русия и Китай да трупат златен резерв и се стигне до концесиите за добив на ценния метал по света. Войната за добив на злато върви със страшна сила и събужда доста емоции, включително и в България, включително и в Армения. У нас след спорове и битки най-накрая стартира работа мината в Родопите със звучното име „Ада тепе“. Една друга мина, с име на връх е на път да срине златното момче на реформите в Армения - Никол Пашинян.

След „кадифената революция“ в Ереван през април миналата година, която качи на власт лидера на опозицията, за първи път кавказката държава е пред сериозна криза. Заради златото. Пашинян трябва да избира между недоволството на народа или между инвестициите, които са така важни за Армения.

Връх Амулсар се намира в провинция Вайоц Дзор и се издига на височина 2987 метра. На него е кръстен проекта на компанията „Лидиън интернешънъл“ за добив на златна руда. Това е един от най-мащабните проекти за добив на злато в света. Само до момента, по отчети на дъщерната компания - „Лидиън Армения“, инвестициите са за над половин милиард долара, преди още да е започнал добива. Това е и най-голямата инвестиция в Армения от незапомнени времена, а компанията е деветият по големина данъкоплатец в страната, преди още да е започнала същинска работа.

От няколко месеца проектът е блокиран и работата е спряла напълно. Протестират хиляди арменци, които се опасяват от последиците при добива на руда. Инфраструктура на мината е огромна. Добивът започва почти на височина 3 хиляди метра над морето, а първата u база е на височина около 2 хил. метра, точно до река Арпа. Арпа е източник на препитание на целия Вайоц Дзор. На нея, само няколко километра над базата на „Лидиън Армения“, се намира курорта Джермук. На арменски се превежда като „горещ извор“. Реката дълбае изключително живописен каньон, а точно около града се намират едни от най-лечебните минерални извор и красиви водопади.

Реката дава препитание на земеделците, производителите на кайсии, които са най-сладките на света, уверявам ви, на животновъдите и, разбира се, на известната бутилирана минерална вода „Джермук“. Та, тревогите на местните хора са, че това всичко ще изчезне, защото доверието е най-важното в търговията на услуги и стоки. Представете си едно „Кремиковци“ над и до Велинград или Банско. Може да се добави, че оттук тръгват и реки, захранващи езерото Севан, сравнимо като водохранилище единствено с Байкал.

А и още нещо. Според активистите, блокирали мината, освен компанията-майка „Лидиън интернешънъл“ и Европейската банка за възстановяване и развитие, акционери в дъщерната фирма са едни от най-богатите арменци, подозирани в близки отношения с Кремъл като милиардера Рубен Варданян, един от най-големите филантропи и основател на различни биотехнологични компании - Нубар Афеян, както и бившият президент и премиер - Серж Саркисян, свален от власт от днешния лидер на страната - Пашинян.

Мрачен щрих за арменците, протестиращи срещу мината е юридическият факт, че „Лидиън интернешънъл“ е офшорна компания, регистрирана на остров Джърси и няма никакъв опит в минното дело. Не случайно в Грузия, където има много строги закони, не я допускат на пазара, въпреки обещанията за златни инвестиции.

Контратезата? Геоложките проучвателни работи в находището на злато в Амулсар започват още през 2006 г. През 2014 г. правителството на Армения (Тигран Саркисян, който е наложен за премиер от тогавашния президент Серж Саркисян) издава разрешение за изграждането на рудника, а самата работа започва през 2016 г. Според Хайк Алоян, мениджър на проекта, цитиран от „Ал Джазира“, компанията губи дневно по $100 хил. Ако протестите продължат, той трябва да прекрати договорите на около 2700 души. Топ експерти и инженери, наети за мината, вече напускат „Лидиън“, казва той. Според компанията само данъците, които ще плати през идните 10 години, ще надхвърлят $500 млн. - огромна сума за нуждите на страната.

Интересното е, че премиерът Никол Пашинян беше в тайна коалиция със зелените организации, преди „кадифената революция“. Сега обаче той е на власт и мисли по друг начин. Преди десетина дни премиерът беше принуден да вземе позиция и тя беше в полза на проекта. Както е свикнал да прави, революционерът обяви на страницата си във фейсбук, че се доверява на експертизата на ELARD (Европейската асоциация за развитие на селските райони. В нея асоцииран представител от България е Нели Кадиева), според която подземните води в полето не са свързани с подземните води на Йермук, резервоара Кечутски и езерото Севан и дори в случай на земетресение смесването на водата е практически невъзможно. За проучването правителството от Ереван е платило на ELARD близо $400 хил.

Реакцията на арменците беше еднозначно гневна и Пашинян млъкна за около седмица. Най-накрая Пашинян се осмели и се появи миналия петък в Йермук, което може да се сравни само с... абе среща на „Левски“ и АЕК (Ларнака) за Шампионска лига (0:4). Катастрофа. Рейтингът на Пашинян рязко тръгна надолу, защото е очевидно, че страхът на хората да загубят бита си е по-силен от героичното минало на който и да е премиер-министър. По-силен и от сладките лъжи.

 

Русия е шампион

Русия е шампион по трупане на злато тази година. Само за първото тримесечие Москва е придобила 145,5 тона злато, с което общият резерв на Централната банка достигна 2218 тона. Китай намеква за въвеждането на златен юан, за да сложи край на всемогъществото на долара. Въпреки че златото не е най-разумната инвестиция в работеща икономика, защото не е толкова гъвкав инструмент, и въпреки че връщането към златния стандарт е нещо хипотетично, тези резерви дават много тревожен сигнал. Обикновено кюлчетата вършат работа при сериозни кризи и войни.

Коментари

Задължително поле