Златото не се впечатли от ракетите на Иран, но е с рекорден ръст

Анализатори определят 2024 година като една от най-добрите за търговията със злато.

Пазарът на благородния метал с исторически върхове

Прогнози за 3000 долара

В сряда златото остана близо до 2660 долара за тройунция, близо до рекордните нива от 2700 долара, но не се повлия особено от ракетите на Иран срещу Израел, констатират наблюдатели пред Блумбърг. Златото поевтиня, след като се повиши във вторник, а пазарите очакваха евентуални следващи стъпки в разрастващия се конфликт в Близкия изток, след като Израел обеща да отговори на ракетните удари на Иран.

Анализатори обясняват пред Блумбърг, че „геополитическите заглавия често предизвикват незабавна пазарна реакция, но тя обикновено се променя, ако не са засегнати значителни активи“. Пазарът на благородния метал обаче постави исторически върхове през последните месеци и от началото на тази година поскъпна с близо 30 на сто, достигайки поредица от рекордни стойности.

През месец май тази година експерти прогнозираха „връх“ в цените за тройунция от 2600 долара до края на тази година, който вече е преминат. Затова и новите прогнози все по-настоятелно се движат около 3000 долара за тройунция, още повече при продължаващата геополитическа нестабилност. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика