Знаех си, че е капан

Саудитски принц, живеещ в изгнание в Германия, разказва как е избегнал отвличане в Кайро

Дисиденти са изчезвали много преди журналиста Хашоги

В един слънчев и прашен ден в Кайро в края на септември, в хотел в египетската столица се проведе тайна среща. Служители на саудитското посолство влязоха в лобито на хотела с чек на стойност „няколко милиона“, разказва саудитският принц Халед бин Фархан Ал Сауд.

В интервю за ДПА принц Халед, който живее в изгнание в Германия и критикува саудитския режим, каза, че служителите от посолството са се срещнали с негов роднина и са му направили предложение. „Те казаха на моя роднина, че искат да ми помогнат, защото вече нямам пари“, каза той и добави: „Само трябваше да отида в саудитското посолство в Кайро да взема чека. Но аз знаех, че това е капан“. Няколко дни по-късно, на 2 октомври в саудитското посолство в друг град - Истанбул, изчезна саудитският журналист Джамал Хашоги.

Малко след обед критикът на саудитския режим, който живее във Вашингтон, отиде в посолството, за да вземе документи, необходими, за да сключи брак. Оттогава той е в неизвестност, а турски следователи смятат, че журналистът от „Вашингтон пост“ е бил убит от саудитски наказателен отряд.

Принц Халед е уверен, че същата участ е щяла да застигне и него, ако се беше оставил да го примамят в саудитското посолство в Кайро. „Щяха да ме убият по някакъв нехуманен начин, за да сплашат останалите“, каза 41-годишният принц, който живее в изгнание в Германия от 2004 г. и междувременно е получил германско гражданство. Изчезването на Хашоги хвърли светлина върху начина, по който богатото на петрол кралство се отнася с дисидентите си. Според експерти, откакто саудитският монарх крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд дойде на власт в началото на 2015 г., репресиите са нараснали. Кралят направи сина си Мохамед най-могъщия човек в кралството. Би Би Си е документирала три случая, при които критикуващите монархията саудитски принцове, живеещи в чужбина, са изчезвали.

Принц Халид смята, че и той е на челно място в списъка на мишените на саудитските власти. Той казва, че е изпаднал в немилост в Саудитска Арабия, след като е обвинил настоящия крал Салман, по времето когато той все още е бил емир на Рияд, в корупция.

(БТА, със съкращения)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения