Зонта България стартира от Велико Търново честването на 100-годишнината си

Зонта България даде старт от старопрестолния Търновград на тържествата по случай 100 годишнината на Зонта интернешънъл: ноември 2018 - ноември 2019. Проявите започнаха с откриването на пътуваща изложба Зонта алея, разказваща за развитието на статута на жената за последните 100 години. Върху 20 пана, разположени през Факултета по изобразително изкуство клубовете от арията са представили колажи и снимки, характеризиращи техните проекти и историческо развитие. Всеки месец експозицията ще гостува в София, Пловдив, Ст.Загора, Бургас, Варна, Русе, Скопие, Букурещ, Плоещ и Валей Праховей

Национален лекоатлетически турнир под надслов „Заедно срещу насилието“ организират зонтианките на стадион „Ивайло“ на 1 декември, съвместно с община В.Търново и Спортен клуб „Етър Академик“. Същият месец дамите от старата столица ще проведат в училищата серия образователни лекции, касаещи насилието над жени и неговото противодействие.

Богата е програмата на Зонта Велико Търново за идващата 2019 г. През февруари клубът ще работи по Проект - „100 х 100 по здрави“ с организиране безплатни медицински прегледи. През март Зонта отново ще връчи Приза „Кавалер на жълтата роза“.

Пейки под формата на женски фигури ще бъдат поставени през април на подходящи оживени туристически места край Велико Търново. Под надслов „Грийн Зонта“ ще бъдат посадени 100 дръвчета.

Предстоят и образователни лекции от проекта „Училище на живота“ за правата на жените и децата, защитата и противодействие на отрицателните явления в училища, които ще обхванат Медицински колеж, ВТУ, НВУ и др.

Една от кулминациите на честването на 100-годишнината на дамската организация ще е Балканският маратон. Зонтианките ще преминат с леки коли през 11 града в три държави, като турът ще стартира от Скопие и ще завърши на 20 октомври 2019 г. във Велико Търново.

Коментари

Задължително поле