Зоран Заев: Европа ни е длъжник

В интервю за Националното радио и телевизия на Република Северна Македония премиерът на страната Зоран Заев заяви, че вярва, че ще бъде намерено решение на нерешените въпроси с България, и изпрати директно съобщение до президента Радев и служебното правителство в София да покаже европейско величие на един от нейните първи съседи, Северна Македония, за да получи шанс да продължи процеса за членство в ЕС, и призова за консенсусното решение на всички 27 държави-членки на ЕС, включително България, че страната му е изпълнила условията за започване на преговори, цитира думите му скопското електронно издание “Фактор“.

Той добави, че очаква първата междуправителствена конференция да се проведе след заседанието на Съвета на външните министри на ЕС призова България да продължи в духа на европейските нрави и отново да насочи вниманието на Европейския съюз към региона.

"Нека продължим да изграждаме приятелство, важно е каква история пишем сега. Нашите млади хора искат да се отворят вратите и възможностите за сътрудничество, а не да остават в миналото", каза премиерът Заев.

Той добави, че по време на посещението му в Брюксел миналата седмица е било заявено на всички европейски институции и всички европейски държави, че докато македонският език и македонската идентичност са на масата, страната няма да води преговори.

"Идентичността и езикът не подлежат на договаряне. Това, което нашите хора трябва да знаят, е, че Европа ни е длъжник. Изпълнихме всичко. Северна Македония е държава, която чака най-дълго от всички, които искат да продължат по европейския път. „От всички държави, които някога са били кандидати, сега са членове или все още са кандидати, ние чакаме най-дълго, 16 години“, заяви премиерът Заев в интервю и заяви, че без Северна Македония разширяването на ЕС, което той декларира за стратегическа цел, е застрашено.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят