Зоран Заев: Превземахме чужда история

Кадър от интервюто на Зоран Заев пред гръцката тв „Алфа”, в което той призна, че страната му е присвоявала чужда история.

Признанието премиерът направи пред гръцка телевизия

Гневни реакции в Скопие, винят го в подмазвачество

Македонският премиер Зоран Заев призна, че страната му е присвоявала чужда история, което я скарало със съседите й. Признанието си Заев направи в интервю за гръцката телевизия „Алфа”.

„В миналото опитът да се промени и изопачи цялата наша история, с превземането на световна, балканска и чужда история като наша, без да си даваме сметка как това влияе върху съседите ни, доведе до състояние, в което буквално бяхме скарани с всичките си съседи и бяха затворени всичките процеси на интеграция в ЕС и НАТО”, каза Заев.

Изявлението му предизвика гневни реакции в Северна Македония, като граждани обвиниха министър-председателя си, че е направи изказването си, за да се „подмаже” на съседите.

В интервюто Заев отделя доста внимание на Преспанското споразумение, подписано миналото лято между Скопие и Атина, което сложи край на над 10-годишния спор за името на бившата югорепублика. Но и уреди статута на македонския език и народ, както и разреши историческите разногласия между двете държави, като македонската страна се ангажира да прекрати претенциите си към елинската история.

Споразумението обаче има много противници, както в Гърция, така и в Северна Македония. „Ето, мина година от подписването на договора. Страните ни не загубиха нищо, има само придобивки. Търговия ни е нараснала само за година с 20,5%”, посочи в интервюто Заев.

Коментари

Задължително поле