Зоран Миланович: ЕС ще купува газ от САЩ на три пъти по-висока цена

Снимка: Уикипедия

Хърватският президент изрази увереност, че въвеждането на еврото ще бъде добро за страната

Хърватският президент Зоран Миланович заяви днес, че енергията не е стока, а ресурс, който гарантира сигурност, независимост и сила, а Европейският съюз в момента се намира в ситуация, в която ще купува газ от САЩ на „три пъти по-висока цена“, предава агенция ХИНА. Миланович каза, че това е причината френският президент Еманюел Макрон да отиде до САЩ и да говори с президента Джо Байдън – „да помоли всъщност, като по-слаб партньор, за разбиране и милост“.

„В този момент, и генерално, енергията е ключов проблем“, каза Миланович на откриването на икономическия форум „Business Meets Politics – Енергията днес и утре“, организиран от Словенско-хърватския бизнес клуб и словенското посолство в Хърватия като част от посещението на словенския президент Борут Пахор в Хърватия.

Миланович каза, че Русия и САЩ, всеки по свой начин, неслучайно са „две големи, неразрушими държави“ „Те са неразрушими, защото имат определени технологии (…) и неограничени количества енергия за нуждите си. Китай не е в тази категория“, каза Миланович.

Той добави, че ЕС дълго време е поддържал илюзията, че ще създаде енергиен пазар, но предвид сериозността на настоящата военна ситуация, ще се наложи да купува газ от съюзника си САЩ на тройна цена.

Хърватският президент изрази увереност, че въвеждането на еврото ще бъде добро за Хърватия, като се има предвид, че икономиката на страната е базирана основно на сектора на услугите. По думите му също така влизането на Хърватия в еврозоната и Шенген ще подобри отношенията между Хърватия и Словения.

Словенският президент Борут Пахор е в края на своя втори мандат, а посещението му в Хърватия е неговото последно официално посещение като президент.

В изказването си той открои важността на добрите междусъседски отношения и оцени, че предстоящият прием на Хърватия в Шенген и еврозоната ще има позитивен ефект и върху словенската икономика и допълнително ще подсили отношенията на двете държави.

Директорът на Словенско-хърватския бизнес клуб, Саша Муминович каза, че търговията между двете страни е постигнала рекорд от 5,6 милиарда евро през 2021 г., с перспектива тази година да бъде дори по-успешна.

„Хърватия е петият най-важен чуждестранен търговски партньор на Словения, а Словения е третият най-важен партньор на Хърватия", каза той, като добави, че "Хърватия и Словения са най-важните инвестиционни дестинации една на друга". Муминович подчерта и важността на сътрудничеството между двете държави в зеления преход.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа