Зрелостниците залагат на английски и биология

Матурата по БЕЛ ще бъде на 18 май, а втората - на 20 май.

46 000 дванайсетокласници на матури през май

От новите предмети най-голям интерес към информационните технологии

Над 20 800 ще държат изпит за придобиване на квалификация по професия

Английският език и тази година е най-желаният предмет за втората матура след 12. клас, отчете Министерството на образованието и науката. Голяма част от учениците искат да се явят и на държавен зрелостен изпит по биология и здравно образование, следван от география и икономика.

Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят на матури през май. Общо 46 655 дванадесетокласници са подали заявление за изпита по български език и литература, който ще бъде на 18 май. Вторият ДЗИ е планиран за 20 май. Тогава се очаква близо 24 400 ученици да се явят на матура по профилиращ предмет по избор, а над 20 800 да държат такъв за придобиване на квалификация по професия.

Тази година близо 12 000 ученици, които са изучавали език като профилиращ, искат да проверят знанията си по английски. Други 741 също ще положат изпит по английски като трета матура по желание.

2675 пък са избрали биология и здравно образование като профилиращ, а като трета матура - 646. На следващо място се нарежда география и икономика. За този предмет има общо 2652 заявки, 2282 от които са от ученици, изучавали го като профилиращ.

За първи път тази година има възможност да се положи втора задължителна матура по информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство. От новите предмети най-голям интерес има към информационните технологии. 1044 дванадесетокласници са подали заявление да положат изпит по предмета като профилиращ.

Проучване

Всеки втори с профил икономика без работа

Анализ показва какво е търсенето на кадри

Всеки втори с профил икономика е без работа. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. За целта е разработен Индекс на съответствието между професионалното образование и профила на българската икономика, като се съпоставят професионалното обучение по сектори и разпределението на работната сила в различните икономически дейности. Измерването показва къде има реално търсене на кадри и какви са възможностите за реализация след завършване.

В обхвата на изследването попадат дейностите, в които са заети близо 56% от средните специалисти с придобита професионална квалификация през 2020 г. с направление “Селско, горско и рибно стопанство”, “Преработваща промишленост”, “Строителство”, “Транспорт, складиране и пощи”, “Хотелиерство и ресторантьорство” и “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”.

Индексът на съответствие на професионалното образование с профила на икономиката за страната е 54,8 точки. Това означава, че за около половината ученици с професионално образование в икономиката няма насрещно търсене и заетост на кадри с придобитата професионална квалификация. С най-висок резултат е столицата - 69,5 точки, а с най-нисък - област Смолян - 25 точки.

Изводът от анализа е, че много специалности и професии на практика не се търсят, но привличат ученици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование