Иван Бърнев очарова испанците с ролята си в новата лента "Васил" (ТРЕЙЛЪР/СНИМКИ)

Иван Бърнев успя да впечатли испански кино екип и публика с ролята си в най-новата лента "Васил".

Филмът вече е добре познат в Испания, тъй като бе излъчен в кината там през ноември 2022 година. Българската публика ще може да гледа "Васил" от 27 януари, когато лентата ще бъде пусната по родните кина.

Сюжет

„Васил“ е един разказ за приятелството, трудностите и пътищата, които ни свързват с другите. В него е разкрита една история по действителни събития за един български емигрант в Испания, който се оказва отличен играч на бридж и шах.

След пристигането си там той спи на улицата, докато Алфредо - пенсиониран испански архитект, го приютява за известно време в дома си.

Филмът е заснет във Валенсия и е вдъхновен от действителни събития, случили се на бащата на режисьорката Авелина Прат. Именно той приютява в дома си българин емигрант, чието истинско име е Георги и е феноменален играч на бридж и табла.

Бащата на Авелина Прат умира малко преди филмът да бъде готов, но успява да прочете сценария, като възкликва: "Да, точно така беше", разказа на пресконференция пред българските медии самата Прат.

Режисьорката издаде, че българинът, който баща й приютил преди време в дома си, след Валенсия е заминал за Канарските острови, а после се върнал обратно в България.

"Започнахме да издирваме истинския Васил. Единственото, което знаем за него е, че той се е казвал Георги. Свързахме се и с българската федерация по шахмат, като разбрахме само, че този човек не е професионален шахматист, а любител, като в младежките си години е бил първенец по различни шахматни турнири. Надяваме се, ако се гледа филма и се разпознае, да ни се обади", това издадоха от българския екип, който има участие във филма "Васил".

Иван Бърнев и Карра Елехалде

Първоначално изграденият образ на Васил е бил съвсем друг човек, но след като на кастинга испанският екип вижда Иван Бърнев и изиграването на двете му сцени на испански език, без да чете, решават, че това ще бъде техният Васил. 

"Сега, като си върна лентата назад, не мога да си представя друг човек да играе тази роля. В никакъв случай не искам да казвам, че щеше да бъде зле, но не мога да си представя друг образ на Васил", призна самият Иван Бърнев.

"Репликата, която все още си спомням на испански от филма е "Художникът е арестуван, обаче е щастлив". Понякога все още си цитирам тази фраза", сподели Бърнев. 

Актьорът призна и тънкостите около разиграването на партиите шах във филма.

"Всички партии, които се разиграваха във филма, бяха взети от Карпов, Каспаров и други бележити играчи. Нито един ход не беше случайно направен. Там, където аз играя с няколко състезатели на една маса, трябваше да запомня всичките си ходове наизуст, за да изглежда автентично и истинско. Малко се върнах в училище от математиката, от която избягах", призна Бърнев, като сподели, че е завършил математическа гимназия. 

Той издаде, че относно играта на бридж, е имал свой учител на терен. "До този момент дори не знаех, че има и такива клубове по бридж, където се събират отбрани хора, както е показано във филма", разказа още Иван Бърнев.

На испанска земя филмът вече е отличен с награда за главна мъжка роля (по време на 67-то издание на грандиозният фестивал SEMINCI във Валядолид), която е поделена между Иван Бърнев и испанския му колега от филма Карра Елехалде за изключителния им тандем във "Васил".

Още първия ден, докато Елехалде и Бърнев репетирали репликите "на маса", испанецът отбелязал пред екипа, че българският му колега е "просто страхотен".

От тогава до днес двамата общуват помежду си по телефона. Макар че Иван Бърнев е позабравил испанските си реплики и голяма част от това, което бил научил на испански, то двамата все пак успяват да комуникират. "Нямам обяснение как става, но артистите са от една порода, особено, когато се уцелят да са с едно и също чувство за хумор", довери още Бърнев.

Времетраене: 1 час и 33минути

В кината от: 27 януари

В ролите: Иван Бърнев, Кара Елехалде, Александра Хименес, Суси Санчес, Сю Флак, Лорена Лопез

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино