Иван Налбантов с „Аскеер” за цялостен принос

Иван Налбантов ще получи специалната награда на 78 години. Снимка: Булфото

Връчват най-старите театрални награди на 24 май

Деян Донков, Диана Добрева и Явор Гърдев в битка за отличието за режисура

Актьорът Иван Налбантов ще получи наградата за цялостен принос към театралното изкуство на 29-тата церемония “Аскеер 2019”. По традиция на 24 май в Театър “Българска армия” фондация “А'Аскеер” ще връчи своите призове за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон, които са и най-старите театрални награди.

Десетте спектаклови категории на “Аскеер 2019” включват представленията и техните творци с премиера в периода от 1 април 2018 г. до 31 март 2019 г. Тази година обект на внимание бяха 90 представления. 65 от тях са премиери в София, като 25 спектакъла са представени от извънстолични театри.

Тази година за най-добро представление номинирани са “Дебелянов и ангелите” – ДТ “Н. О. Масалитинов” – Пловдив, “Празникът” - Малък градски театър “Зад канала” и “Спускане от връх Морган” - Народен театър “Иван Вазов”.

За наградата за режисура ще се борят Деян Донков за “Любовникът”, Диана Добрева за “Бащата” и “Дебелянов и ангелите” и Явор Гърдев за “Наблюдателите”. За водеща женска роля ще се състезават Василена Винченцо за “Кокошка”, Илиана Коджабашева за “Спускане от връх Морган” и Радина Кърджилова за “Любовникът”. За водеща мъжка роля номинирани са Валентин Ганев за “Спускане от връх Морган”, Владо Пенев “Бащата” и Иван Бърнев за “Празникът”.

Номинациите за съвременна българска драматургия отиват при постановките “Дебелянов и ангелите” от Александър Секулов, “Наблюдателите” от Константин Илиев и “Цигуларката на бога” от Стефан Цанев. От фондация “А'Аскеер” съобщиха, че поради отдръпване на спонсори в последния момент, месец преди церемонията все още търсят средства, с които да реализират 29-тия Гала-спектакъл Аскеер и обявиха банкова сметка, на която се събират пари – BAN: BG31UNCR96601026587400, BIC: UNCRBGS.

Традиционно връчването на наградите е под почетния патронаж на министъра на културата Боил Банов и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Коментари

Задължително поле