Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Пазачи с бухалки 2 часа удряли крадла (обзор)

Търновски ученици дариха препис на Паисиевата история на Регионалната библиотека

Ивелина Василева: Глобите за замърсяване на въздуха, ще отиват при засегнатите общини

Глобите за замърсяване на въздуха, ще отиват при засегнатите общини. Това предложение е направено от депутатите на ГЕРБ при разглеждането на промените в закона на второ четене в парламентарната екокомисия.

„Така по-ясно се определят отговорностите на институциите за чистотата на въздуха. Битовото отопление с твърди горива е основна причина за наднорменото замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици. Затова се въвеждат норми за качество за ограничаване съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите. Контролът при продажбата, опаковането и етикетирането ба такива горива ще бъде осъществяван от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН)“, заяви бившият екоминистър, а сега депутат и председател на парламентарната комисия по околна среда и водите Ивелина Василева.

По думите и, до три месеца след приемането на закона, трябва да бъде приета наредба, в която да бъдат заложени конкретните изисквания и правила“.

Следващата седмица предстои промените да бъдат разгледани на второ четене в зала.
Василева поясни, че важен момент е разграничаване на отговорностите на всички държавни органи и органи на местното самоуправление по отношение опазване чистотата на атмосферния въздух.

„Конкретизират се отговорностите на кмета и общинския съвет при разработването на програмите за КАВ, оперативните планове за действие, предприемане на мерки за създаване на зони с ниски емисии, управление на трафика и ограничаване на употребата на битово гориво, както и управление на общинската инфраструктура и дейности. Разписани са отговорностите на МОСВ по отношение на промишлените източници и трансграничните замърсявания и органите на МВР и Министерство на транспорта, информационните технологии, които при явно нарушаване на качеството на въздуха могат да спират от движение моторни превозни средства.

Така се елиминира противоречието кмет да е отговорен за осигуряване чистотата на въздуха, а същевременно друг орган да контролира определени източници на емисии, които допринасят за влошаване качеството на въздуха“, допълни народният представител.

Бургаският депутат коментира, че няма да се глобяват кметовете в случаи на трансгранично или промишлено замърсяване. Този текст е вече прецизиран, като санкции на кмета на съответната община се налагат, когато е налице действие или бездействие от негова страна, в рамките на правомощията му.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.