Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Пропука се най-дебелият лед в Арктика

САЩ замрази руски активи за стотици милиони долари

Апаш с 13 присъди осъди прокуратурата Рецидивистът искал 25 000 лева, получи 2500 лева

Депортираха нацистки военнопрестъпник САЩ предадоха Якив Палий на Германия

Потвърдиха гаранцията от 50 хиляди лева за Бенчо Бенчев

Сърбия може да върне задължителната военна служба

Клоп не иска и да чува за титла

Идва ли краят на законовото безвремие в БНТ

На времето съветският лидер Никита Хрушчов завиждал на човека, който го замества – Брежнев. Често е цитиран да казва: „Ето погледнете Леонид – не стига, че е красавец, буря за жените, а как го обичат хората! Те за него ще влязат и в огън, и във вода…“. Така е било през 1966 година, когато става генерален секретар на комунистическата партия. През 1982-ра, когато умира пак на същата позиция, неговото управление се приема като най-големия застой на Русия изобщо. Една от причините за този застой е, че след няколко инсулта, няколко инфаркта и практически преглед на енциклопедия на заболяванията, включително и тежка злоупотреба с водка, системата му позволява да управлява близо 20 години. Легендите около неговата незаменимост бяха толкова силни, че когато изненадващо развалината на онзи красавец отиде в подвалите на Кремъл, комунистическият свят плачеше: „Няма кой да те отмени!“ Имаше, и някак светът стана по-добър след това. Вода, която не се движи, пак е вода, но й казват блато.

Това е причината опитните демокрации да въведат мандатността. Тук ще подчертая: за постове, които разпределят публични средства. В частния бизнес всеки може да прави каквото му е угодно.

Единственият ръководител в Русия, който може да го изпревари по дълголетие начело на държавата, е Владимир Путин. Путин обаче не си позволи да наруши мандата си дори с един ден, макар че намери начин да стане отново президент. Казва, че няма да наруши закона и този път. Може да го промени обаче, но стига с руското безвремие.

В Българската национална телевизия от година се играе една доста странна игра, свързана точно с мандатността. Интересното е, че тя продължава да се играе точно в съветски стил: „Ако аз си тръгна, на кого ще ви оставя“.

Изключително е важно да отбележа, че качеството на новини, публицистика, спорт, култура и българско съдържание без никакъв спор е еталон. Това се дължи на две причини: колегите, които работят там (без десетките гноми, които излизат само за заплата от дупките си), и това, че телевизията е обществена и не се влияе от пазарния принцип. Този последен принцип обаче трябва да ни държи нащрек и да настояваме Законът за радио и телевизия (ЗРТ) да се спазва и да се предпазваме от брежневски практики. Той обаче се манипулира вече близо година.

Според закона генерален директор на Българското национално радио и Българската национална телевизия (чл. 66, ал. 2) се избира за срок от 3 години, а следващата алинея ни казва, че шефовете не могат да бъдат такива повече от два последователни мандата. Изборът е възложен на Съвета за електронни медии (СЕМ). В началото на август миналата година мандатът на настоящия генерален директор Вяра Анкова изтече, а конкурс трябваше вече да е излъчил новия такъв. СЕМ така и не обяви нов конкурс и това продължава и до ден днешен. Не е ясно защо. Според мен смърди на политика. Точно политиците от управляващата партия през юни 2016-а, за да не прекратят престоя на госпожа Анкова начело на БНТ, без да погазват закона, приеха поправка в ЗРТ, като добавиха в закона плужешкото изречение, че „в случай че при изтичане на мандата на генералния директор на БНР, съответно на БНТ, изборът по ал. 1 не е осъществен, те продължават да изпълняват своите правомощия до встъпване в длъжност на новите генерални директори.“ (ДВ, бр. 46 от 2016 г.). Защо е плужешко ли? Защото вече няма срок за избор на нов генерален директор изобщо. По тази норма всеки шеф на БНТ и БНР да управлява до няколко инсулта и инфаркта като Брежнев. Така законът се подменя, контролът върху обществените средства изчезва.

В телевизията специално незаменими са само талантливите работохолици – тези, дето не знаят що е утро, що е вечер и си влагат сянката в името на зрителя, на обществото. Директор може да бъде всеки и това сме го виждали неведнъж. Хубаво е обаче, че след такива експерименти се създаде този Закон за радио и телевизия. Наложи се и мандатността. Ако управляващите смятат, че добър директор се ражда веднъж на петдесет години, нека променят закона и да махнат тази норма, но да го направят честно, открито и да кажат: „Ей, това е нашият човек!“ СЕМ е независим орган, но политическият натиск върху регулатора е чудовищен. Топката сега е в него и съм уверен, че най-накрая ще поеме инициативата в свои ръце. За добро или лошо. В шахмата има една норма – „Най-лошата стратегия е липсата на стратегия“. Всяко действие ще раздвижи законовото безвремие в БНТ. За останалото си има прекрасните колеги, които и без генерален директор са се посветили на „Телевизора“, както му казват те.

 

„Под прикритие“, Евровизия и културните риалитита – приоритет

През двата мандата и третина на Вяра Анкова акцентите бяха поставени върху няколко направления. БНТ извади първия наистина успешен сериал след промените – “Под прикритие”. Той се превърна в субкултурен феномен в страната, при това със запомнящи се персонажи, каквито другите телевизии не успяха да извадят. Черешката на тортата е Евровизия, където за няколко години България спечели второ място на детския фестивал, спечели четвърто място с Поли Генова и второ с Кристиян тази година. Най-голямата заслуга на телевизията обаче бяха културните риалити формати като “Голямото четене”.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Голям демократ е путин, колкото два по-малки. ФОСТАТА мурзилки.

  2. Г-н Спахийски, предполагам че всеки българин знае, че „брежневските практики и съветския стил (на управление)“ не изчезват с магическа пръчица от главите на хората (като в приказките за „лека нощ деца“, например) – още дълги години ще тормозят обществото (и само който не е бил под тяхното „облагородяващо влияние и въздействие“, не знае за какво става въпрос, всъщност).

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.