Избираме нов дом между 1 и 3 месеца

Купувачите предпочитат жилища на среден етаж с южно и източно изложение, което обуславя и по-високата им цена.

10% от продажбите са делба на наследство

Предпочитат южно и източно изложение

Купувачите се нуждаят от един до три месеца, за да изберат своя нов дом, пише в доклад на компания за недвижими имоти. Като през това време те правят по 7-8 огледа преди да изберат своето жилище. Голямото предлагане на пазара дава възможност да купувачите да разгледат различни варианти преди да сключат сделката.

80% от обявените за продажба имоти в София са ново строителство. Пазарът в столицата е наситен с многобройни и разнообразни жилища, което кара купувачите да избират по-внимателно и да бъдат по-взискателни към бъдещия си имот. Те продължават да предпочитат жилища на среден етаж с южно и източно изложение, което обуславя и по-високата им цена. Малко по-ниски са цените на северните и западни апартаменти на първи и последен етаж.

“Голяма част от имотите, закупени през 2009-2012 г. с цел инвестиция, бяха пуснати в продажба през миналата година, тъй като пазарните цени достигнаха до желаните от инвеститорите нива. По този начин много от тях реализираха добри печалби от разликата между покупната и продажната цена”, отбелязват авторите на доклада.

На вторичния пазар се предлагат предимно собствени имоти, които имат дял от около 65%. 15% от предлаганите имоти са с проблем при изплащането на кредит, а по 10% си разделят придобити от банки жилища, както и апартаменти, продавани от наследници, за да могат да си разделят парите от продажбата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти