Ръст на търсенето на бързи заеми Мораториумът върху плащанията не важи за тях

Джеф Безос остава най-богатият човек в света

Спрете рецепти по вайбър, изписвайте и генерици!

Българка в Ню Йорк: Болните чакат 40 часа за хоспитализация, лекарите нямат нормални маски

Дания, Чехия и Гърция разхлабват мерките (обзор) Копенхаген отваря ясли и детски градини от 15 април

Фандъкова: Разкриваме отделение за пациенти с COVID-19 в Първа градска болница

ЕС прие пакета „Мобилност“ Решението още не е окончателно

70-годишен мъж е убит в кюстендилското село Бараково

Градският транспорт в София с ново работно време Последните курсове по линиите ще приключват около 22:00 часа

36-годишен мъж пoчина от Covid-19 в София 577 са вече заразените у нас

БАБХ проверява продава ли се ярешко месо вместо агнешко за Великден

Носенето на маска вече е задължително в Израел

Стоян Мавродиев, ББР: Планираме адекватни мерки, бизнесът трябва да е спокоен

Говорителката на Тръмп напусна

Доц. д-р Ангел Кунчев: Ваксина срещу коронавирус скоро няма да има

Изборите на Цветанов Ситуацията е изключително важна за самия него

Цветанов и Борисов представят евролистата на ГЕРБ и СДС. Снимка: Цветан Томчев

По-малко от два месеца преди изборите за нов европейски парламент, вече стартиралата, макар и неофициално, предизборна кампания в България се очертава да бъде всичко друго, но не и безинтересна. Вълните от журналистически разследвания, свързани със съмнения за корупционни практики, се вляха в океана от взаимни обвинения между политическите формирования у нас. Гласоподавателите лесно могат да удавят интереса си към предстоящия вот в тази среда, където едва ли словестните островчета, касаещи бъдещето на Европа и ролята на България в него, ще успеят да привлекат достатъчно внимание.

Жалко, но това е ситуацията и ние следва да се съобразяваме с нея. Дебатът за Европа ще остане привилегия на затворени, отчасти маргинални клубове и групи от хора, но не и привилегия на широкото гражданско общество. Може би самото гражданско общество няма желание да се акцентира на този дебат и предпочита да обърне взора си към обвиненията в корупция. Така да бъде.

Не смятам да навлизам в конкретика по различните казуси, свързани с представители на ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти“ и още много други партии, както и висши държавни чиновници като шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Достатъчно отговорни органи, наред със самата КПКОНПИ и прокуратурата, разследват случаите, а човекочасовете, посветени на обсъждане на тези случаи в телевизионни студиа и печатни материали, биха стигнали за изграждане поне на няколко етажа от луксозен небостъргач в София. Вместо това смятам да анализирам ситуацията преди европейските избори и по-скоро какво ще донесат те за безспорно едно от основните лица на българската политическа сцена през последните над 10 години – Цветан Цветанов.

Ако има човек, за който тези избори са наистина изключително важни, то това не са водачите на листите на ГЕРБ и БСП Мария Габриел и Елена Йончева. Не са дори лидерите на двете основни партии Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Макар рядко да се признава в България, при всеки вот има загубил и спечелил, и независимо от коя страна на това разграничение останеш, то винаги идват следващите избори, където можеш да се реваншираш.

Не такава е обаче ситуацията пред Цветан Цветанов. Замесването на името на заместник-председателя на ГЕРБ в имотните скандали от последните седмици нанася сериозен удар на партията преди вота. Този факт се отчете както от председателя й Бойко Борисов, така и от последните социологически проучвания. Ударът е факт и Цветанов има своето отношение към него. Подаването на оставка като председател на парламентарната група на ГЕРБ, макар мнозина да го подценяват като факт, е сериозен акт на отстъпване от ръководната позиция, която Цветанов заема в партията. Чисто физическото присъствие в Народното събрание и ежедневното общуване, както с представители на собствената му парламентарна група, така и на управляващата коалиция и опозицията, са нещо, което не може да бъде заменено с лека ръка. Независимо, че вече е нещатен сътрудник на ПГ на ГЕРБ. Извън предизборна ситуация, в каквато се намираме в момента, постовете на председател на Изборния щаб и зам.-председател на партията са несравними по значение с председател на най-голямата парламентарнат група в парламента.

Както вече споменахме обаче, в момента се намира в предизборна ситуация, а кампанията чука на вратата. В този контекст, запазването на Цветанов като председател на предизборния щаб на партията носи особен вид риск, при това предимно за самия него. През визираните дотук 10 години заместник-председателят на ГЕРБ си създаде образ на човек, който печели избори. Самият Бойко Борисов създаде традицията да го награждава с часовник за всяка изборна победа, а тези часовници се натрупаха. В това поле на размисъл е логично да допуснем причината Цветанов да запази водещата си позиция в подготовката на партията за изборите. Подобно на футболното игрище, политическите треньори също нямат навика да променят състав, който бие.

Какво обаче ще се случи, ако съставът не бие? В случая дори не говорим за същинска изборна загуба от страна на ГЕРБ спрямо опонентите им от БСП. Бърза справка с резултатите от последните европейски избори, провели се през 2014 г., ни показва, че партията на Борисов е завоювала над 680 000 гласа срещу малко над 424 000 гласа за тази на Нинова, управлявана тогава от Сергей Станишев. Всъщност резултатът от близо 19% за БСП е много по-близък до този на ДПС (17%), отколкото този на ГЕРБ, които получиха над 30%. Неизбежните електорални негативи, които носи едно управление, както и мобилизацията в ляво през последните години, не биха могли да бъдат оправдание за стапяне на разлика от 11% само за един европейски мандат.

Логиката на разсъждението сочи, че ако съставът на ГЕРБ не бие, при това убедително, вината ще бъде съсредоточена в своеобразния му капитан, какъвто в случая се явява Цветан Цветанов, запазвайки поста председател на предизборния щаб. Тази теза се потвърждава и от последното изказване на „треньора“ в ГЕРБ – Бойко Борисов, според когото има кой да накаже Цветанов, като такива правомощия имат както хората, така и самият той.

 

Вариантите при победа

Обект на анализ следва да бъде и възможността ГЕРБ да спечели победа, която да изглежда достатъчно убедителна както пред собствения електорат на партията, така и пред политическите опоненти. При подобно развитие на обстоятелствата Цветанов по всяка вероятност, при това може би с основание, ще претендира за запазване на ръководната си позиция в партията, поне по отношение на организиранато на изборните кампании и работата с местните структури. Както вече споменахме, малцина биха посмели да прекроят състав, който печели.

Каквото и да се случи през следващото време, изборите се очертават изключително интересни. Особено за Цветан Цветанов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. Крайно време е тази „партия“ да си ходи.

 2. егати буламача…
  кръстев,
  така и не стана ясно, какво за какво всъщност ти е платено да пишеш…..

  1. Днес си подранил, т-ъ-п-а-к-о. Нинова ли те пришпори да с-е-р-е-ш по форума?

 3. Какво ни казва този плах, кастриран материал? Изреждане на факти със скучен, сух език, с много повторения (напр. на конструкцията „както-така и“), предъвкване на банални истини. Защо толкова го щадите Цецо, ами не анализирате растящата враждебност между него и Борисов? Всеки чичка от кафенето би се изразил по-пиперливо, по-интересно.

 4. няма бре, бие на изборите сега, те са относително лесни и след това става кмет на София(както направи Рейци в Созопол). Бързат някои да отпишат Цветанов, но той има качества. Кои му искат оставката Радев и Нинова – ами те няма да ги има в политиката до 1-2 години.

 5. Тези като ги видя вече и ми се повръща. Честно. Видяхме ги колко пари струват.

 6. На мен също( както са писали тук и други колеги), ми е трудно да схвана тенденцията в парадоксалната мисъл на автора. Може би трябва да поставим партията под Цветанов ? Или наравно с Цветанов? Маяковски навремето е писал : „Когато кажем Ленин, разбираме партията. Когато кажем партията- разбираме Ленин“. Тук май е същото!? Вероятно Цветанов се извисява над Левски. Великият ни революционер е изрекъл знаменитите думи : “ Ако печеля-печели цял народ, ако изгубя-губя само мене си!“, а тук изгуби ли се Цветанов, всичко рухва. Рухва ГЕРБ, България пропада…

  1. във всеки случай култът на слаооумните Утрепки кум цецо е нищо в сравнение с говеждата вяра на немските говеда към техната си Партия….

 7. В политиката кретерий за къдърността на политиците не е любовта на съпартиците а
  омразата на враговете.Данданията на национал
  социалистите, руското президенство в България
  и активността на тяхните тролчета, доказват
  способностите на на Цветанов Яростния вой ,
  достигащ до вмешателство в партините решения
  в ГЕРБ , говори за страх.Сърахът е достигнал до
  обсурда да се настоява за изключването му
  въобще от политиката на РБ.. Цветанов , трябва
  да буден премахнат от политиката за някакви си
  хиляди лева ,загуба на държавата от данък покупко продажба. а дебелочната крадла , изпрала стотици хиляди евро , Йончева ще бистри българските интереси в Брюксел!!!!
  Представете си, ако националсоциалистите-
  БСП не са на власт, а крадлата ,мразеща всички
  българско освен руската партия каква ще бъде
  съдбата ни ?!

  1. така е. кретенизма на кретените е доказателство и за кретенизма на главния кретен.
   кажи му да ви изписва на едро хапчетата….

  2. Абсолютно вярно и затова вият копоите срещу луната!

 8. кмнтр . пак отвори аптеката да раздава хапчета! Тоя кретен наистина е невменяем, с ограничен изказ,отговарящ на плиткоумието му! С една дума-ТЪПАНАР!

  1. Отрепко бедна, вземи си ги, вместо да тролиш малоумията си.

 9. В тая държава единственият, който знае как се правят избори е Цветанов! Вие си мислите че Борисов печели изборите, но грешите, той е само лицето. Борисов няма никаква представа, нито за месните организации на ГЕРБ по градове и села, нито кои са членовете по места, нито кой какви възможности има и на кого може да се разчита, нито знае, какво представлява самият процес на едни избори с всичките необходими позиции в районните и обикновенните комисии, тяхното обучение и правомощия, работата им, заплащането им, осигуряването на храна и всичко необходимо, мотивировката им за участие, сплотяването на структурите, осигуряване на периферия, чрез срещи с гражданите, убеждаването им, обсъждането на местните необходимости и поемането на ангажименти, които после да бъдат изпълнение, като транспортни схеми, благоустрояване, намиране на инвеститори и т.н. и т.н. Бойко само и единствено отива на някое мероприятие, ако реши, и държи една реч, всичко останало прави Цветанов! Затова Цветанов, макар да няма някакво впечатляващо излъчване и обаяние, той е така омразен на противниците си, защото е умен, съобразителен, сдържан, работлив, самоотвержен в работата си и има огромна памет за да запомни всичко което е необходимо, а най-важното е много лоялен и неамбициозен. За това ударите са срещу него и само и единствено срещу него, защото ако не го елиминират, никога няма да могат да спечелят избори! Защото те са по-глупавите, по-невъздържаните, по-несъобразителните, по-мързеливите и по-немърливите, но много по-амбициозните, ЗАТОВА ЕДИНСТВЕНИЯТ ИМ НАЧИН ДА ОТСТРАНЯТ ГЕРБ И БОРИСОВ Е ДА ПРЕМАХНАТ ОТ ПЪТЯ СИ ЦВЕТОНОВ, А ЗАРАДИ ТОВА ТЕ НЕ БИХА СЕ ПОСВЕНИЛИ ДА ИЗВЪРШАТ КАКВИТО ИДА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И МАНИПУЛАЦИИ. Без него Борисов ще се срине още на първите избори. Целта оправдава средствата.

  1. Боко е лицето, а цецо задникът… нищо чудно, че при толкоз се6еподобни успява.

 10. АМЕРИКА ГРЪМОГЛАСНО ЭАЯВИ

  ЦВЕТАНОВ Е НАЙ – КОРУМПИРАН В ЕС

  УУУ

  Апартаментите эа Цвъкльо,
  Народната умраэа с/у цвъкльо

  Славейчето пее, народът да живее,
  Кукавица кука, цвъкльо на боклука

  Мъничкото човечЕ,
  вэело иэбора эа гюведжЕ

  и пунеже эатува
  Онодория е най бедна
  В ЕС страна

  УРААА

  време на всичко… и уец минава,
  та ни съ надей цвъкльо да остава

  МЯУУУ

  УРААА

 11. АМЕРИКА ГРЪМОГЛАСНО ЭАЯВИ

  ЦВЕТАНОВ Е НАЙ – КОРУМПИРАН В ЕС

  УУУ

  Апартаментите эа Цвъкльо,
  Народната умраэа с/у цвъкльо

  Славейчето пее, народът да живее,
  Кукавица кука, цвъкльо на боклука

  Мъничкото човечЕ,
  вэело иэбора эа гюведжЕ

  и пунеже эатува
  Онодория е най бедна
  В ЕС страна

  УРААА

  време на всичко… и уец минава,
  та ни съ надей цвъкльо да оставаy

  МЯУУУ

  УРААА

 12. АМЕРИКА В ПРАВ ТЕКСТ ЭАЯВИ

  ЦВЕТАНОВ Е НАЙ- КОРУМПИРАН В ЕС

  УУУ

  Какви иэбори и на кого бееее
  МАЛКО МИШЛЕЕЕЕ

  Какви иэбори, какви 5 лв.
  Какви гробища…???

  АМЕРИКА ТИ ОБЯСНЯВА,
  ТИ РУПАШ ЛИ, РУПАШ

  КОРУПЦИЯ, КОРУПЦИЯ, КОРУПЦИЯ…!!!

 13. АМЕРИКА В ПРАВ ТЕКСТ ЭАЯВИ

  ЦВЕТАНОВ Е НАЙ-КОРУМПИРАН В ЕС СРЕДИ

  И ТОЭИ КОРУМПИРАН ТИП

  СВОИ …!!!

  ИЭБОРИ ОРГАНИЭИРА…!!!

  АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ
  ПРЕЭИРА…!!!

  ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ГОСПОДА

  И ЭАЩО НА ТОЭ КОРУМПИРАН ТИП
  Е ПОЭВОЛЕНО ДА ВЛИЭА
  В СВЯТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

  И ДА ТРОВИ

  БЪЛГАРСКОТО САМОСЪЭНАНИЕ

  ТОЭИ ЦВЕТАНОВ ПРОДЪЛЖАВА

  БЪЛГАРИЯ ДА УНИЖАВА

  ТОВА Е ПОЭОР БЕЕЕЕ, ОНОДУРЦИ…!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.