Изборите ще са по-скъпи от юлските

Петима служебни министри ще докладват на служебния премиер Гълъб Донев за подготовката на предсрочните избори на 2 октомври.

План-сметката за организацията и изборните книжа набъбна с 12 млн. лв.

През ноември парите са били двойни, но гласувахме и за президент, освен за парламент

Камери в секциите, ако ЦИК реши

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година и одобрените средства са в размер на 70,5 млн. лева. За сравнение, през юли 2021 година за изборите на 46-ото Народно събрание план-сметката е била на обща стойност 57 091,5 хил. лв. Сумата е с около 12 млн. повече и е по предварителната заявка от Централната избирателна комисия, коментираха от “Дондуков” 1.

Предсрочните избори през ноември са били 123 964,2 хил. лв., но тогава бяха 2 в 1 и за президент, освен за парламент.

Разходите ще се осигурят за сметка на преструктуриране на разходи или трансфери по централния бюджет за 2022 г., се казва в решението на служебното правителство.

Със средствата ще се подготвят и отпечатат всички изборни книжа и материали, бюлетините, доставката им до всички избирателни райони и общини възнагражденията на членовете на районните и секционните избирателни комисии и др.

От Министерския съвет съобщиха, че имат готовност да осигурят и финансиране за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, ако има такова решение от ЦИК.

Петима министри - на МВР, на външните работи, на МРРБ, на здравеопазването и на правосъдието ще докладват на служебния премиер Гълъб Донев за подготовката на предсрочните избори.

Като миналото лято

Рашков №2 ще отговаря за вота

Жребият за бюлетината ще е на 31 август

Наследникът на Бойко Рашков - новият МВР министър Иван Дерменджиев, ще отговаря за подготовката и произвеждането на изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г. Решението е на служебното правителство и така отново се повтаря модела от миналото лято, когато Бойко Рашков като служебен силов министър отговаряше за изборите.

Сега Иван Дерменджиев ще се занимава с организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

ЦИК ще определи чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите и на 31 август, става ясно от публикуваната хронограма на Комисията за предсрочните парламентарни избори. Официалното откриване на предизборната кампания ще започне един месец преди вота на 2 октомври - а именно 2 септември.

Новите областните управители трябва до днес да насрочат консултации за състав на РИК, а още преди ден от ЦИК определиха възнагражденията за изборните комисии по райони, но без добавките за COVID-19, които членовете на РИК и СИК вземаха миналата година. На изборите през ноември те получаваха и по 50 процента от полагащото им се възнаграждение заради пандемията. При необходимост здравният министър и главният държавен здравен инспектор ще определят временни противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика