Избори 2 в 1 на 14 ноември

Снимка: Пламен Стоименов
Председателката на НС Ива Митева твърди, че още от първия си ден на поста подканя депутатите да определят дата за президентските избори. Досега не са я послушали.

Вече са пропуснати две възможни дати за вота за президент

Може да изпаднем в конституционна криза

Всичко зависи от третия мандат

Най- вероятно е да има избори 2 в 1 - парламентарни и президентски, на 14 ноември. Ако има втори тур на вота за държавен глава, той ще бъде на 21 ноември - последната възможна дата в срока, определен от конституцията, показа анкета на “Труд” с представители на политически сили в 46-ото НС.

Петгодишният мандат на президента Радев изтича на 22 януари 2022 г. Съгласно основния ни закон избори за президент се провеждат не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на срока на пълномощията на действащия президент. Т. е. това трябва да стане между 22 октомври и 22 ноември т. г., а депутатите от 46-то НС следва да определят точната дата и тя да бъде поне 60 дни преди провеждането им.

Така че първата възможна дата е 24 октомври, но това означава, че народните представители би трябвало днес да решат дали ще има избори на този ден. Ясно е, че това няма как да стане заради трепетното очакване на третия мандат за съставяне на правителство, който президентът ще връчи в петък, 27 август.

Оттам партията, която го получи, има една седмица да излъчи кандидат за министър-председател. Така че пропада и втората възможна дата - 31 август. Няма срок за реализирането на третия мандат, но ако той не успее, парламентът ще трябва да бъде разпуснат или на 7-ми, или на 14 септември, за да се вмести в двумесечния срок преди датата за провеждане на президентските избори. По-възможно е това да стане на 14-и, тъй като предстоят дебатите по актуализацията на бюджета и актуализация на пенсиите, мотивираха се депутати.

Президентските избори ще са през ноември и от гледна точка на икономии е по-добре да са две в едно, ако не се състави редовно правителство, каза днес в Разград председателката на Народното събрание Ива Митева.

Според нея третият мандат ще е по-добре да го получи ПГ ”Изправи се БГ! Ние идваме”. Митева увери, че актуализацията на бюджета се обсъжда сериозно и задълбочено и ще мине на първо и второ гласуване по график. Преизчисляването на пенсиите също трябва да се случи, но категорично не по начина, по който е внесен от БСП, смята Митева. Според нея при преизчисляването всички пенсионери трябва да получат увеличение, а не само определен брой от тях.

“Вече е почти сигурно, че изборите ще бъдат две в едно, заяви за “Труд председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Според нея възможните дати са две - 7 или 14 ноември. “Очакваме да бъде взето решение на председателския съвет за дата на изборите, вече пропуснахме първата възможна, 24 октомври”, каза Атанасова.

Нейният заместник Тома Биков сподели за “Труд”, че предпочита избори 2 в 1 на възможно най-късната дата - 14 ноември. Според него пикът на очакваната четвърта ковид вълна се очаква да бъде през октомври. “Надяваме се, че през ноември ще е по-спокойно и повече хора ще гласуват”, каза Биков.

“БСП не са обсъждали дата за президентските избори, но е ясно, че те няма как да бъдат през октомври”, обясни за “Труд” заместник-председателя на “БСП за България” Георги Свиленски.

Ако парламентът не изпълни своите конституционни задължения да определи дата за провеждането на президентските избори, тогава вече ще настъпи конституционна криза. Сега сме още във фазата на политическата криза, заяви днес конституционалистът проф. Пламен Киров. А според шефката на “Алфа рисърч” Боряна Димитрова “Много трудно е да се реализира третият мандат, вероятността е почти под 1% заради поредица от нелогичности”.

Календар за депутати

Четири са възможните дати

Машинното гласуване ще бъде проблем

Проф. Михаил Константинов

Изборите, президентски и парламентарни, вече чукат на вратата и съответно календарът се надига над главите на депутатите като Дамоклев меч над Гордиев възел. Същевременно, по стара българска традиция се оказа, че всички разбират от избори и в това си качество се чувстват длъжни да споделят собствените си, обикновено неверни, съображения по въпроса. Поради това се налага да поставя нещата по местата им.

Има четири възможни дати за първия тур на президентските избори: 24 и 31 октомври и 7 и 14 ноември. Други дати няма. След като президентът каза, че ще връчи третия мандат на 27 август, най-късно на 3 септември (петък) ощастливената с този мандат политическа сила трябва да представи проект за кабинет. Проектът ще се обсъжда в Народното събрание поне няколко дни и ще се внесе за гласуване между 8 и 10 септември. Ако този кабинет “мине” с помощта на процедурни хватки като например редуциран кворум, тайно гласуване и други хитрости от селски седенки, парламентарни избори, и в частност избори 2 в 1, тази година няма да има.

Ако обаче кабинетът пропадне при гласуването, което ще бъде логично и честно, президентът трябва с указ да определи 7 ноември като дата на вторите за тази година предсрочни парламентарни избори. Ако междувременно парламентът е определил именно тогава да бъде първият тур на президентските избори, ще имаме избори 2 в 1 на свещената за ортодоксалните комунисти дата 7 ноември. Тогава преди 104 години група пияни революционни матроси превзема Зимния дворец в Санкт Петербург, отбраняван от една полурота също толкова пияни руски девойки. Сигнал за чутовния щурм дава изстрел с халосен снаряд от крайцера “Аврора”.

Други снаряди на крайцера няма, защото той е в ремонт и истинските снаряди са свалени от борда. При щурма се дава свидна жертва: един нетърпелив матрос е затиснат от падаща желязна врата. Така последвалият див купон, за който историята свенливо мълчи, минава без него. Знае се обаче, че е била разграбена и излочена намиращата се в двореца изба, съдържаща най-отбрани вина.

Видни коментатори вече споделиха, че избори 2 в 1 - президентски и парламентарни, едва ли не противоречат на конституцията. Това, разбира, се не е вярно. Не само, че не противоречат, но са и подробно разписани в параграф 5, точка 5, буква а) от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс. Друг е въпросът, че машинното гласуване вече отблъсна 600 хиляди българи от ходене до урните на 11 юли. Машинното гласуване ще отблъсне още толкова хора при избори 2 в 1 на 7 ноември, когато баба Гинка от Гинци ще трябва да превърти 4 екрана и да избере няколко опции в процеса на гласуване. Затова бабата просто няма да гласува.

Правото на глас е сред най-важните конституционни права. Умните и красиви български политици вече лишиха над половин милион българи от това право на 11 юли. Сега се канят да направят това с още половин милион българи на 7 ноември. Затова ще припомня, че когато систематично народът се лишава от право на глас с бюлетини, той може да реши да гласува по друг начин. Например, като революционните матроси в Санкт Петербург преди 104 години.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения