Изборът на шеф на спортната комисия е неуспешен (обзор)

Снимка: Пламен Стоименов
Лидерът на “Български възход” и бивш служебен премиер Стефан Янев оглави комисията по противодействие на корупция.

“Промяната” с опит да повторят блокажа от първото заседание на 48-ото Народно събрание

Утре парламентът избира правна комисия и комисия по конституционни въпроси

Вътрешната сигурност е за ДПС

Постоянната комисия по спорта в парламента остана без председател след като от “Продължаваме промяната” издигнаха за поста Радостин Василев, но той не получи подкрепа от депутатите. От ДПС предложиха председател на комисията Халил Летифов, но последният също не събра мнозинство. От “Продължаваме промяната” обвиниха в намеса при избора президентството, тъй като Радостин Василев бил неудобен за поста на сегашния служебен спортен министър Весела Лечева. До блокиране на избора на всички комисии обаче не се стигна, тъй като спорните позиции бяха оставени за гласуване накрая. Комисия по вероизповеданията и жалбите на гражданите, както и тази по земеделие също към момента са без председатели, но партиите излъчиха заместници. За земеделието от “Промяната” също имаха предложение за Иван Христанов, който беше зам.-министър в земеделието в предния мандат, но не получи подкрепа за сегашния пост от БСП.

Утре депутатите трябва да изберат комисиите по правни въпроси и конституционната, както и да повторят опита за избор на шефове на спорните комисии.

Депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър Делян Добрев оглави комисията по енергетика, комисията по външна политика отиде при бившият външен министър Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС), а на образователната шеф стана бившият просветен министър Красимир Вълчев. Юристът Анна Александрова от ГЕРБ-СДС оглави комисията по гражданското общество.

Доц. Антон Тонев от ПП получи отново поста председател на здравната комисия както в 47-ото Народно събрание, а съпартийката му Деница Симеонова стана шеф на комисията по европейски въпроси. Бившата вицепремиерка Калина Константинова оглави комисията по електронното управление.

Юристът от ДПС Хамид Хамид ще е шеф на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, а комисията по околна среда и водите ще е начело със Станислав Анастасов (ДПС).

“Възраждане” получиха Регионална комисия с председател Коста Стоянов, комисията по туризъм с председател Цончо Ганев и Комисията по българите в чужбина с председател Костадин Костадинов.

БСП ще управляват комисията по социална политика с председател Георги Гьоков, комисията по транспорт е с председател Георги Свиленски, а шеф на Комисия по култура и медии е Иван Ченчев. Председателката на БСП Корнелия Нинова е в две комисии, но само като член - тази по култура и по социални дейности.

Мартин Димитров от ДБ беше гласуван за председател на икономическата комисия, а лидерът на “Български възход” Стефан Янев за шеф на комисията за противодействие на корупцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика