Известни двойки изгубиха бебета през 2020 г.

Меган Маркъл не получи съчувствие, а упреци след помятането.

Виновен ли е коронавирусът?

Пандемията създава стрес, а той се отразява на бременността, твърдят учени

Меган Маркъл не е единствената в английското кралско семейство, преживяла спонтанен аборт

Неочаквано на 25 ноември Меган Маркъл призна, че е преживяла спонтанен аборт в средата на лятото. Тя описа подробно как това се е случило в своята авторска колонка в “Ню Йорк таймс”, с което си навлече гнева на мнозина, смятащи, че подобно откровение е недостойно за член на английската кралска фамилия. Дори обвиниха Меган, че си прави пиар от нещастието.

Докато хейтърите в социалните мрежи се нахвърлиха да оплюват Меган Маркъл, друга жена от височайшата фамилия “мина между капките” с два спонтанни аборта, случили се един след друг преди няколко години. Тя не само не бе обвинена, че разказва за помятанията, а напротив, получи съчувствие и подкрепа. Това е най-голямата внучка на Елизабет Втора, дъщеря на принцеса Анна - Зара Филипс, по мъж Тиндъл. 39-годишната жена води много по-отдалечен от камерите живот от своите известни роднини, затова и случилото се бързо бе забравено.

През 2018 г., след раждането на по-малкото си дете, Зара призна, че между двете си дъщери има две несполучливи бременности. Първият спонтанен аборт се е случил почти три години след раждането на голямата ѝ щерка през 2014 г., вторият - през 2017 г. Година по-късно тя ражда здраво момиченце. Самата Зара нарича преживяното “отказ на природата” и няма друго обяснение, тъй като и тя, и съпругът ѝ се радват на отлично здраве. Тя е известен конен състезател, той - професионален ръгбист.

В тревожната 2020 година темата за печално завършили бременности стана доста обсъждана и някои се запитаха дали коронавирусът не е виновен и за многото спонтанни аборти сред звездните двойки. Като че ли досега не се е появявала толкова много информация за спонтанни аборти и мъртвородени... Друг е въпросът дали тази година наистина е неблагоприятна, или просто се заговори за загубата на чакано дете и информацията придоби ефекта на “снежната топка” - мнозина споделиха болката си и по този начин получиха облекчение.

В някои случаи неосъществените бащи поеха товара да разкажат за нещастието. Актьорът Джеймс Ван Дер Бик сподели за помятането на жена си Кимбърли Брук - второ за една година и пето за девет години. “Няма думи, които да облекчат тази болка. Обръщам се към всички семейства които са минали през това - вие не сте сами”, написа Ван Дер Бик в своя инстаграм. Двойката има пет деца, но винаги е искала много голямо семейство, затова не можа да скрие скръбта си.

Подобна, но печална по свой начин е историята на друго многодетно семейство - на британския звезден готвач Джейми Оливър и неговата жена Джулс. Те имат щастлив 20-годишен брак и пет деца, но съдбата не им дава шесто, за което отдавна мечтаят. През годината на пандемията Джулс направи спонтанен аборт, който е трети след раждането на най-малкото им дете през 2017 г. и общо шести през живота ѝ. Тя искала да забременее именно през 2020 г. и това за огромна радост на двойката се случи, но за съжаление загубиха детето. Сега са решили да прекратят опитите и да оставят нещата в ръцете на съдбата.

35-годишната звезда Келан Лъц и съпругата му Британи трябваше да се сдобият с първа рожба през тази година, за което двамата мечтаят от 2016-а. Бременността на модела беше голяма радост и за нея, и за актьора. Британи публикуваше в инстаграм свои снимки с растящ корем и разказваше, че дъщеричката расте и се развива нормално. Прекъснатата внезапно през шестия месец бременност беше огромен удар за младите родители, но сега покрай тях има добра вест - отново чакат дете.

Бременността на модела Криси Тейгън с трето дете и трагичният ѝ финал стана една от основните теми за обсъждане тази година. Моделът и съпругът ѝ, певецът Джон Леджънд, никога не са крили, че дъщерите им са се появили благодарение на репродуктивните технологии. Затова възприемат като чудо естествената “карантинна” бременност на Криси. Те съобщиха за нея през август, когато вече беше видима. През нощта на 1 октомври обаче лекарите бяха принудени да предизвикат раждане заради опасност за живота на майката. Детето се появи без шанс да живее. Съкрушените родители имаха потребност да споделят нещастието си и публикуваха серия от снимки с мъртвото бебе. Макар личицето на момченцето да не се вижда, фотографиите предизвикаха буря от критики в мрежата.

За разлика от тях, снимката на мъртвородената дъщеричка на певицата Кристина Пери не предизвика абсолютно никакво възмущение, а напротив - съчувствие. През 2020 г. тя изгуби две деца. През януари - момиченце в 11-ата седмица от бременността, а в средата на ноември лекарите взеха решение да предизвикат изкуствено раждане, защото откриха, че очакваното момиченце е с чревна непроходимост. Бебето се роди мъртво. За спомен на родителите остана само снимка, където го държат за ръчичката.

Засега лекарите не виждат пряка връзка между пандемията и увеличения риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Те обаче си дават сметка, че големият стрес в световен мащаб не може да не се отразява на бъдещите майки. Усещането, че времето за продължаване на рода не е благоприятно, незнанието докога ще продължи ситуацията, свързана с коронавирусната инфекция - всичко може да стане причина за помятане. Да не говорим, че заради постоянното психическо напрежение съвсем здрави жени по-трудно забременяват.

Коментари

Задължително поле