Извънредно положение на Халкидики след адска буря (обзор)

Пейзажи на библейско опустошение - така гръцките медии описваха картините от Халкидики след преминаването на адската буря над полуострова.

Ураганни ветрове и порои взеха 7 жертви

Бедствието спря вода, ток, телефони и интернет

Получени са 600 повиквания за помощ

Извънредно положение бе обявено на гръцкия полуостров Халкидики, на който почиват много българи, след адска буря в сряда вечерта. Стихията взе седем жертви, над 100 души са ранени, причинени са сериозни материални щети, които предстои да бъдат изчислени.

Бурята връхлетяла абсолютно неочаквано и се вихрила около 20 минути, но пък оставила библейско опустошение. Ветровете със скорост над 100 км/ч били съпроводени с поройни дъждове и градушки. Стихията повалила дървета, отнесла покриви, преобръщала автомобили.

Възрастна двойка туристи от Чехия загинали, когато караваната им била отнесена от ураганния вятър. Рухнал покрив на ресторант пък погубил румънка и 8-годишния й син в Неа Плагия. А руснак и неговият син били смазани от повалено дърво край хотела им в курорта Потидея.

Сутринта бе съобщено и за седма жертва - между селцата Созополи и Неа Каликратия бе намерен труп на мъж на 6 морски мили от брега. Тялото не бе идентифицирано веднага и не стана ясно дали е на 62-годишен рибар, който бе обявен за изчезнал в сряда вечерта, или пък е на друг човек.

Стихията остави Халкидики без вода и електричество, прекъснати бяха телефонните и интернет връзки. Затруднено е движението по пътищата заради паднали дървета. През нощта срещу четвъртък пожарникарите са получили над 600 повиквания за помощ - за спасяване, за изпомпване на вода и за отстраняване на повалени дървета. Над 100 спасители работят неуморно в района на бедствието.

На място пристигна и правителствен екип. В 6,15 сутринта имаше заседание в Неа Муданя, на което бе представена информация за загиналите и пострадалите, за нанесените щети и за мерките, които трябва да се предприемат за справяне със ситуацията. Новият премиер Кириакос Мицотакис е в постоянен контакт с министрите, които са на място.

 

Очевидци разказват

Стихията дойде от нищото

Определят случилото се като безпрецедентен феномен

Всичко се случи толкова изненадващо, стихията просто връхлетя от нищото, разказва пред Би Би Си британската туристка Емили Кищу, която била на плажно парти в сряда вечерта, когато се развихрила бурята.

“Светлините на плажа изгаснаха, настъпи хаос - хората тичаха и крещяха”, споделя Емили, която е на почивка с двете си деца - на 3 и 5 години. Хората побегнали към баровете, които пък се наводнили.

“За пръв път в 25-годишната си кариера преживявам подобно нещо”, признава Атанасиос Калцас, който е директор на медицинския център в Неа Муданя, в който са били докарани мнозина от ранените в бурята. “Стана внезапно, изведнъж, вятърът духаше със 110 км в час”, разказа Калцас.

А Хараламбос Стериадис, директор на гражданската защита в Северна Гърция определи случилото се като “безпрецедентен феномен”.

 

Няма данни за пострадали българи

Съветват ги да не напускат хотелите

Няма данни за пострадали в стихията на Халкидики българи, съобщиха от консулството ни в Солун. Във връзка с прекъсването на електрозахранването и телефонните връзки генералният ни консул в Солун Владимир Писанчев увери пред “Труд”, че гръцките власти работят по отстраняване на повредата.

“Ние сме в постоянен контакт с тях. Съветваме българските граждани да останат по хотелите и ако имат проблем, да се обръщат към гръцките власти”, каза за “Труд” Писанчев.

Коментари

Задължително поле