Изграждат учебен център за реакция при бедствия

В Шумен стартира изграждането на Регионален учебен център за реакция при наводнения и той ще бъде един от шестте в страната. Това е един от приоритетите на дирекцията по пожарна безопасност, обяви нейният директор комисар Иван Иванов в навечерието на празника на огнеборците 14 септември. Центърът трябва да е готов до лятото на идната година и там ще придобиват умения 3000 души годишно. Предвидено е дори изграждане на изкуствена река, на която ще тестват умения спасителите.

Предпразнично и за съществен принос и проявен висок професионализъм при изпълнение на конкретна професионална задача от комисар Иванов са наградени 27 служители на РДПБЗН–Шумен. През декември м.г. шуменски огнеборци и техни колеги от страната се справиха с изключително предизвикателство на гара Хитрино и за проявен професионализъм бяха наградени 126 служители от министъра на вътрешните работи. С комплексна награда на Националния конкурс "Пожарникар на годината - 2016" са наградени 166 служители от директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Според комисар Иванов, в шуменската дирекция нямат проблеми с техниката, дрехите и защитните облекла. Усеща се обаче проблем с кадрите. До 20 души се надпреварваха за място преди години, но сега не е така.

От началото на годината в Шуменско са възникнали 961 произшествия, като пожарите са 590, аварийно-спасителни дейности и техническа помощ е оказана в 357 случая. Най-голям брой произшествия са възникнали през 2012 г. - 1720. През последните пет години в пожари са загинали осем души.

За първите осем месеца на годината служителите, осъществяващи държавен противопожарен контрол са извършили 27 комплексни, 537 контролни и 920 тематични проверки в обекти. За отстраняване на констатирани нарушения са връчени 153 противопожарни разпореждания. За административни нарушения са съставени 52 акта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони