Издирват за свидетел съученичка на Йоан Матев, водила записки по нейни подозрения за убийството в Борисовата градина

Снимки: Пламен Стоименов

Софийският градски съд разпита първите свидетели по делото за убийството на ученика Георги Игнатов, който бе наръган смъртоносно на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина.

През магистратите показания дадоха родителите на Георги, както и приятелката му Лора Красевска, която първа е отишла на мястото на престъплението.

За първи път пред съда от показанията й изплува името на Стефания Вълчанова, която е учила в училището на подсъдимия Йоан Матев. Лора разказа, че около година и половина след убийството Вълчанова се свързала с най-близкия приятел на Георги - Константин Малчев и поискала среща с него, за да разкаже своите подозрения.

Той отишъл заедно с Лора на срещата до НДК и тогава Стефания им показала записки, които си водила във връзка със случая. След това ги изпратила на Лора, а тя ги предала в полицията.

Момичето разказало, че се притеснява, че може да й бъде затворена устата, ако се срещне с полицията.

В тези бележки пишело, че тя подозира съученика си Йоан Матев и разбрала от съучениците във фаталния ден, че той не е бил на училище, отишъл по-късно и сменил дрехите си и се измил. Освен това представил и извинителна бележка за отсъствията си, които станали редовни.

От думите на Вълчанова станало ясно и че Матев променил драстично външния си вид и поведението си.

В показанията си днес Константин Малчев потвърди за срещата с момичето, но не можа да си спомни подробности. Оказва се, че разследващите не са разпитвали Стефания Вълчанова до момента като свидетел по делото.

Ще бъде назначена експертиза, която да установи каква е била комуникацията с нея и ще бъде потърсен начин тя да бъде открита и разпитана.

Йоан Матев поиска по-лека мярка за неотклонение заради влошено здравословно състояние.

Коментари

Задължително поле