Издирват поръчител на палеж на адвокатски дом (обзор)

Родният дом на адвокат Ирен Савова в Ихтиман пламна на 15 януари. Изгоря част от покрива и втория етаж на постройката.

Заловиха подпалвач на имот на юристка

Задържаният следял Ирен Савова

Обвиняемият действал организирано, изпълнил задачата си само за няколко минути

Продължава издирването на евентуален поръчител на палежа на къщата на адвокат Ирен Савова в Ихтиман. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата и МВР, на който бе съобщена че е задържан подпалвачът. Бащиният дом на столичната юристката бе запален в сряда призори. Изгоряха 45 кв. м. покрив, както и част от втория етаж. Пострадали нямаше, тъй като къщата била празна.

“Дали има поръчител, помагач, подбудител е въпрос на изясняване в хода на разследването. Работата по този въпрос продължава”, каза окръжната прокурорка Наталия Николова. Адвокат Ирен Савова е категорична, че палежът има поръчител.

Задържаният мъж е на 34 години и е от София. Той имал зад гърба си криминални регистрации за кражби и хулиганство, но не бил осъждан. Нямало данни да се познава лично с адвокат Савова.

Според шефа на ОДМВР-София Николай Спасов подпалвачът е действал организирано и изпълнил задачата си само за няколко минути.

На запис от охранителна камера се вижда как той пристига с автомобил в града, пеш стига до къщата на адвокатката и се качва на покрива. Заснет е да скача върху паркирана отпред кола и секунди след това лумват пламъци. Събрани са и данни, че 34-годишният мъж е следил известен период от време юристката.

Окръжната прокурорка Наталия Николова обясни, че за по-малко от седмица били събрани доказателства за авторството и механизма на престъплението. Намерени били веществени доказателства, разпитани били свидетели и са прегледани записи от камери, като са назначени експертизи. Една от уликите била туба, открита на покрива на къщата. Проверява се дали този палеж има връзка с други такива срещу свидетели по дела, водени от адвокат Савова.

Коментари

Задължително поле