Изложба в София разказва Париж

Изложба в София разказва Париж и ще бъде у нас до 27-и юли. Изложбата "Разкажи ми Париж" се провежда в галерия "София" на Столична библиотека, пл. "Славейков" 4.

Тя представя творчеството на Ване и Кристи, българо-френски художници професионалисти, тяхната борба за изкуството и за сближаване на българската и френската култури. Парижката им история се заражда още през 60-те години, когато Ване, родена в София, се влюбва във френския език и осъществява своята първа самостоятелна изложба, ставайки известна като „Ваня—детето чудо“, разказват организаторите на събитието.

„Неродена мома“, „Свят на движение и радост“, „Да уловиш прекрасното“ са заглавия на статии, вдъхновени от нейната живопис, които се пазят и до днес в Националната библиотека в София.

Френският език и интересът ѝ към изкуството я отвеждат в Париж, където се ражда Кристи. Израснала в подножието на Монмартър, тя също изгражда своето творчество и двете, майка и дъщеря, създават асоциацията „Paris-Vanet-Art“ през 2013-та година.

Художествените им търсения прерастват в защита на човешките ценности и солидарност. Изявите им се превръщат в мост между двете култури, а творчеството им в средство за сближаване между хората. Не само изложби, ателиета по рисуване и живопис, но и ателиета по кирилица предложи “Paris-Vanet-Art” на френската публика.

Платната „Свободата да бъдеш“, „Когато човекът става човек“, „Просвещение“, „Раждане“, „Постоянна енергия“ на Кристи са послания към света.

„Разкажи ми Париж“ е символ на приемствеността на една борба за светли стойности в живота, които всеки човек трябва да съхранява и предава на поколенията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура