Изложба-изследване "Голото мъжко тяло 1856 -1944" представят в Пловдив

Уникална по своя замисъл изложба-изследване на темата в българското изобразително изкуство "Голото мъжко тяло 1856 - 1944" ще представи от 4 до 24 април Градската художествена галерия в Пловдив. Изкуствоведите Аделина Филева, Пламен В.Петров и Рамона Димова от Софийска градска художествена галерия са авторите на кураторския проект, според които темата за голото мъжко тяло в големия свят на изщуството не е нова. У нас обаче отсъства опити за представянето й както в пространството на галерията, така и в теоретичен план. Изследвана, проучвана, проблематизирана, споделяна като визуален разказ, тази история у нас остава маргинализирана.

Изложба-изследване "Голото мъжко тяло 1856 -1944" представят в Пловдив

Впечатляващата експозиция съдържа творби както на знакови имена, така и на позабравени или напълно неизвестни за широката публика художници. Сред включените в изложбата творци са Станислав Доспевски, Владимир Димитров-Майстора, Александър Мутафов, Никола Канов, Ненко Балкански, Йордан Кювлиев, Захари Желев, Христо Станчев, Георги Митов, Михаил Лютов и Никола Петров.

Изложбата се открива на 4 април от 18 часа в в Къщата с постоянна експозиция на художника Енчо Пиронков в Стария град на ул. "Васил Кънчев" 1.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони