Измама в подписката за референдума в „Младост“

Кметицата Иванчева накарала своя подчинен да копира данните от системата на ГРАО

Въпросите в допитването не са в компетенциите не местната власт

С измама са придобити около 4500 подписа в списъка за провеждане на референдум за забрана на строежите в столичния „Младост“, научи „Труд“ от сигурни източници в администрацията на местната община. Според тях кметицата на района Десислава Иванчева, която е сред инициаторите на допитването, накарала свой подчинен с достъп до базата данни на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) да „копира“ оттам 4500 подписа, които след това били сложени в официалния списък, внесен през декември в Столичната община.

„Няма какво да кажеш на кмета, когато поиска такова нещо от теб“, коментираха пред вестника служители в администрацията на „Младост“.

Впоследствие проверката на ГРАО показа, че от проверените 13 425 имена и лични данни 4603 са „некоректни“. Така едва 8822 подписа са валидни. За да стане организирането на референдума задължително, са нужни 10% от населението в „Младост“, което е малко над 102 000 души по данни на ГРАО от март 2016 г. Сред невалидните подписи има 651 повтарящи се имена, 39 под 18 години и т.н.

Вчера Иванчева и екипът й от съветници, съставен от нейни приятели от уличните протести срещу строежи миналата година, бяха в шест комисии на Столичния общински съвет.

Експертите от СОС изслушаха мотивите им защо трябва да има референдум.

Пред комисията за устройство на територията и комисията за околна среда кметицата заяви, че учените са доказали как рибите полудяват, ако им се стесни пространството, в което живеят, и направи паралел с жителите на „Младост“ и новите строежи.

В крайна сметка специалистите обявиха, че така поставени двата въпроса (виж карето вдясно) са незаконосъобразни. Същото беше заключението и на членовете на комисията по икономика, комисията по транспорт и на тази по финанси. В късния следобед незаконосъобразността бе потвърдена и от правната комисия. Така нито едно от звената не одобри въпросите за допитването. Предстои окончателно да се произнесе самият СОС, като прогнозите са, че това ще е на заседанието на 6 април.

„Евентуален мораториум за строителството в „Младост“ ще струва на общината и софиянци над 200 млн. лв, които ще трябва да бъдат платени при предстоящи съдебни дела от собственици и инвеститори“, изчисли пред „Труд“ главният архитект на София Здравко Здравков.

След взетите от комисията решения Иванчева се закани, че ще заведе дело срещу СОС, но не уточни с какви мотиви. Вместо това обяви, че в понеделник свиква „кафе-митинг“ в знак на протест.

След това от инициативния комитет „За зелен „Младост“, стоящ зад искането за допитването (същите хора издигнаха Иванчева за кмет) изпратиха „шокиращи“ изчисления, че нереализираните одобрени застроявания в района са 430 000 квадратни метра. Площта на район „Младост“ е 16 788 000.

Сред мотивите на комисията:

В мотивите на комисиите в СОС да обявят за незаконосъобразни въпросите на референдума за застрояването на „Младост“ се посочва, че изменение в устройствените планове не е от компетентността на органите за местно самоуправление, а на Министерския съвет.

Според аргументите им въпросите, които се уреждат със Закона за устройство на територията и Закона за устройство и застрояване на Столичната община, не могат да бъдат решавани от местни референдуми. Веднъж регулирани територии не могат да бъдат подложени втори път на регулация, освен по желание на собственика.

„Референдумът иска промяна на плана само за „Младост“, а Законът за устройство на Столичната община обхваща цялата Столична община. Т.е. ние не можем да изменяме частично един план, който засяга целия град“, поясни общинския съветник Искра Ангелова.

Освен това във въпросите има понятия като „междублоково пространство“, които ги няма в закона.

Вносителите не са фиксирали срока за искания от тях мораториум. Така се отваря безкраен срок за стопиране на всякакъв вид развитие на строителството в района, коментира Ангелова.

Какво обявиха за недопустимо комисиите

Предложението на инициативния комитет „За зелен Младост“ за въпросите на референдума, обявени от комисиите в СОС за незаконосъобразни:

1. „Подкрепяте ли да се приемат изменения в общия устройствен план и подробните устройствени планове на „Младост 1“, „Младост 1А“, „Младост 2“, „Младост 3“, „Младост 4“, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии.“

2. „Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район „Младост“ на Столичната община, област София- град, до промяна на общия устройствен план и подробните устройствени планове на „Младост 1“, „Младост 1А“, „Младост 2“, „Младост 3“ и „Младост 4“?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България