Изненада в ерата на глобалното затопляне: На Южния полюс е записана най-студената зима

Пожари, суши и необичайни жеги - така ще бъде запомнено това лято. Учените отдават това на глобалното затопляне и „затоплянето на планетата“. Но има едно място, което, против всичко, се оказа под властта на студа. Washington Post (WP) съобщава за аномално време в Антарктида. Такива студове като тази година не е имало в цялата история на метеорологичните наблюдения.

На фона на рекордното горещо лято в голяма част от Северното полукълбо, с разрушителните пожари, урагани и наводнения, Антарктида беше засегната от силни студове. Това обикновено се случва в самия юг на континента през зимните месеци, но през 2021 г. това беше различно.

Студовете се оказаха изключителни дори за най-студеното място на планетата.

Средната температура на антарктическата станция Амундсен-Скот в периода от април до септември беше минус 61 оС и това беше най-студената зима от регистрираните от 1957 г. насам. Това е с 4,5 оС под средната за последните 30 години наблюдения на станцията, която е част от Антарктическата програма на САЩ и се администрира от Националната научна фондация.

Учените нарекоха това впечатляващо и неочаквано събитие случайно и куриозно, тъй като както Антарктида, така и останалата част от планетата продължават да се нагряват бързо на фона на екстремни метеорологични условия. Експертите на ООН потвърдиха, че поради глобалното затопляне екстремните метеорологични ситуации на планетата ще стават все по-чести.

Първият, който туитва за температурния рекорд, беше Стефано Ди Батиста, който публикува своето изследване за температурите в Антарктида. Информацията впоследствие беше потвърдена от Ричард Кулатър, изследовател от Службата за глобално моделиране и асимилация на НАСА.

Екстремното студено време над Антарктида през август повдигна височината на морския лед около континента до петото най-високо ниво на регистрирани данни, според Националния център за данните за снега и леда.

Метеорологичният експерт от Антарктида и ученият от Университета на Уисконсин Матю Лазара наблюдава температурите на Южния полюс със затаен дъх през последните месеци от своя офис в Медисън. В интервю той каза, че температурата повече от веднъж се доближава до котата на минус 73 оС (минус 100 градуса по Фаренхайт). През годините той многократно пътуваше до Антарктида за научни данни.

„При тези температури вече е трудно да се управляват самолети. При студ от минус 50 оС до минус 58 оС съществува риск хидравликата да замръзне, а горивото да се превърне в желе", пише той в своя имейл
Веднъж той беше на Южния полюс в края на октомври. „Случайно изпитах минус 50 оС студ с остър вятър. И много се зарадвах, че носех 35-килограмовия изолиран костюм за лошо време!“, пошегува се той.

Междувременно и на антарктическото плато имаше рекордно студено време. Климатологът Максимилиано Ерера, експерт по екстремни метеорологични явления в света, написа в Туитър, че температурата на руската станция Восток в четвъртък е паднала до минус 79,4 оС градуса - само с 0,6 оС от най-ниската регистрирана през октомври температура.

Сегашните температури обаче все още са далеч от абсолютните рекорди. През юли 1983 г. термометърът на станция Восток падна до минус 89,6 оС. А спътниците записаха температурата до минус 98 оС.

Според Националната администрация за океаните и атмосферата времето над Антарктида е в ярък контраст с останалата част от планетата, където топлинните вълни от юни до август са на четвърто място в историята. А в северното полукълбо са дори на второ.

Какво стои зад мощния студ?

Учените смятат, че зад студа стои или много силен полярен вихър, или пръстен от силни ветрове в стратосферата около Антарктида.

Стратосферният полярен вихър е сезонно явление. В Южното полукълбо се образува през есента и продължава през зимата и постепенно отслабва, след което променя своя ход през пролетта.

„Силата на вихъра е свързана с времето на земята“, казва Кшищоф Уорган, изследовател от Службата за глобално моделиране и асимилация на НАСА. Той смята, че силният вихър е свързан с ниските температури на земната повърхност.

Силата на вихъра зависи от цикъл, наречен Южен пръстеновиден режим (SAM). В момента той е в положителната си фаза и затова вихърът е интензивен.

„Ветровете в полярната стратосфера като цяло бяха по-силни от нормалното, поради отклонението на струйното течение от полюса. То поддържа студения въздух затворен над по-голямата част от Антарктида", пише Ейми Бътлър, изследовател на атмосферата от Националната администрация за океаните и атмосферата.

Бътлър пише, че силен полярен вихър не само задържа студа над Антарктида, но и ускорява процесите, водещи до изчерпване на стратосферния озон, което от своя страна допълнително засилва самия вихър. Озоновата дупка над Антарктида тази година е много по-голяма от средната и е достигнала около 24 милиона квадратни километра и това се отразява на силата на вихъра.

Въпреки че, стратосферният озонов слой постепенно се възстановява, след като някои от озоноразрушаващите вещества бяха забранени от Монреалския протокол през 1980-те години, Варган предположи, че размерът на озоновите дупки през следващите десетилетия ще бъде повлияни от годишните колебания.

Планетата и Антарктида все още се нагряват

Учените подчертаха, че рекордното студено време над Южния полюс по никакъв начин не опровергава или намалява глобалното затопляне. Антарктида е известна със своите екстремни метеорологични и климатични колебания, които могат да противоречат на световните тенденции.

Тед Скамбос, старши научен сътрудник в Университета на Колорадо, пише в имейл, че климатът на Антарктида е изключително чувствителен към силните ветрове и ситуацията в Тихия океан и поради това е склонен към резки промени. Той отбеляза, че морският лед около нея, е близо до рекордното си ниво в края на август, и до края на септември е стигнал до „една от най-ниските си стойности за това време на годината в историята“.

Според учените само сезонните данни не са достатъчни, за да се оцени какво се случва с климата на Антарктида.

„Една студена зима е любопитна, но по никакъв начин не променя дългосрочната тенденция на затопляне“, пише в имейла си Ерик Стейг, професор по атмосферните науки във Вашингтонския университет.

Професорът по атмосферни науки от университета в Охайо Дейвид Бромич обяснява студа с повишената „краткосрочна нестабилност“ на Южния полюс през последните години: „Средно Антарктида се затопля в дългосрочен план“, каза той.

Антарктида не само се затопля в дългосрочен план, но ледът около нея се топи бързо, и допринася за повишаването на морското равнище.

Днес обаче там цари вцепеняващ студ.

Към момента на публикуване на статията на 1 октомври температурата на Южния полюс беше минус 67оС, а при вятър температурата стига до минус 101 оС.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения