Изненада! Съветничка на Рейгън поиска руско гражданство от Путин по телевизията

Сюзън Маси с Роналд Рейгън

Доверявай се, но проверявай: ето причината, заради която бившият американски дипломат Сюзън Маси се обърна към руския президент

Дипломатът Сюзън Маси, която през 1980-те години на миналия век научи президента Роналд Рейгън на руската поговорка „Доверявай се, но проверявай“, поиска да стане рускиня. Тя се обърна към руския президент Владимир Путин с молба да й даде руско гражданство. Според нея, заради тази й стъпка, в САЩ тя ще бъде наречена предател. В същото време Кремъл вече реагира на апела на американката.

Бившият съветник на президента Роналд Рейгън - Сюзън Маси, в ефира на канала НТВ, се обърна към руския президент Владимир Путин с молба да получи руско гражданство. Според бившия дипломат, тя е посветила много години на сближаването на американския и руския народ и затова 90-годишната Маси иска да остане в Русия, за да продължи тази своя мисия. „Ако президентът Владимир Владимирович намери възможност да ми даде руско гражданство, за мен това ще бъде чест“, обясни тя.

При това Маси не изключи, че в САЩ ще я критикуват за тази стъпка.

„Знам, че те ще кажат: че съм предател, че съм човек, който е против Америка“, каза бившата служителка на Държавния департамент.

Кремъл вече отговори на молбата на Сюзън Маси. "Има определени бюрократични процедури в това отношение", каза говорителят на Кремъл, отговаряйки на въпроса дали руските власти ще разгледат молбата на американката за гражданство.

Маси е дъщеря на швейцарски дипломат. Родена е в Ню Йорк. Завършва колежа Васар, частния университет в Покипси, който исторически се явява като един от университетите на ''Седемте сестри'', един от най-престижните женски колежи в САЩ. Маси също е учила в Сорбоната и в Института за политически изследвания в Париж.

През 1975 г. Сюзън Маси и Робърт С. Маси, тогава нейн съпруг, написват съвместната си книга „Пътешествие“, в която споделят своя опит като родители на дете с хемофилия - Робърт Кийнлок Маси IV, и за значителните разлики между американската и френската здравни системи. След публикуването през 1967 г. на книгата на нейния съпруг „Николай и Александър“ - биография на последния император и императрицата на Руската империя, чийто син също е страдал от хемофилия, двамата пътуват до СССР.

Рейгън се заинтересува от познанията на Маси, след като прочита нейната книга „Земята на Жар птица: Красотата на древна Русия“ и в резултат на това я кани в Белия дом и скоро тя става неформален посредник между американския лидер и генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов, както и на неговата администрация.

Според американските медии, важността на Маси се криеше в нейната способност да помога на Рейгън да разбере руския народ, както и да постигне мирен край на Студената война. В същото време именно тя научи Рейгън на известната руска поговорка „Доверявай се, но проверявай“.

С писмо до Рейгън Маси подава молба да бъде назначена за посланик на САЩ в Съветския съюз, но молбата й беше отхвърлена, тъй като постът вече беше зает. Сюзън Маси съветваше Рейгън по съветските въпроси от 1984 до 1988 г., през напрегнатите години до края на Студената война. С нея се консултираха и много членове на Конгреса и Сената.

От 1985 до 1997 г. Маси работи като научен сътрудник в Център Дейвис (Център за руски и евразийски изследвания) в Харвардския университет. Той е един от водещите изследователски и образователни центрове в света, специализиран в изучаването на различни аспекти от развитието на Русия и Евразия, от културата и историята до икономиката и политиката.

Маси, като дипломат работи много по създаването на художествените изложби в много от водещите художествени музеи в САЩ и Русия, включително Ермитажа, Руския музей, Националната галерия и Метрополитен музей. Освен това тя е изнасяла лекции в САЩ за академичните, военните, бизнес и правителствените среди, както и за религиозните, обществените, гражданските и културните групи.

Маси също беше член на борда на Международната лига за правата на човека. През 1991 г. тя е назначена за единствения мирянин в Постоянния епископско-православен координационен комитет, който провежда един път на две години дискусии в Русия и САЩ по църковните йерархии, включително и с патриарх Алексий II. Маси е участвал в много учебни и работни проекти в Съветския съюз и Русия в продължение на 38 години.

„Нейната изключителна способност като анализатор на руската култура и изграждане на мостове между руския и американския народ е призната и от двете страни. За нея е направен документален филм в Русия, тя е лауреат на престижна литературна награда и активен участник в обсъждането на културни и социални проблеми на Санкт Петербург“, се казва в уебсайта на бившия дипломат.

Маси живее в Мейн, но продължава редовно да пътува до Русия. През 1990 г. тя пише книгата „Павловск: Животът на руския дворец“.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения