Изостава събирането на ДДС, чакаме по-малко пари от Брюксел

Събираемостта на ДДС изостава и се очаква до края на годината планът да бъде изпълнен на 96,6%.

Това съобщи служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. По думите ѝ заради очакваната по-ниска събираемост - двете приходни агенции - данъчните и митниците, са активирали мерки за повишаване на събираемостта. Към момента работата им дава резултат.

"С 12,7% повече са събраните акцизите до този момент, очаква се към края на годината общият им размер да достигне до 6,6 млрд. лева или планът за годината да бъде изпълнен на 103%, което на практика означава преизпълнение", обясни Петкова.

Петкова отбеляза, че очаква да получим по-малко пари по Плана за възстановяване и устойчивост заради неизпълнение на част от поетите от нас ангажименти, особено в част енергетика. Заявка за получаване на втория транш по плана е изпратена през октомври миналата година, но досега не е одобрена заради процедура по проверка.

Коментар на това направи бившият финансов министър Асен Василев.

"Стана ясно, че приходната част върви по план. Единственият риск, който очертахте, е свързан с второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Когато аз спрях да бъде министър на финансите всички ангажименти на правителството, изпълнителната власт, бяха изпълнени".

Все пак той допълни, че е трябвало да бъдат изпълнени и допълнителни ангажименти. Информацията беше потвърдена от Петкова, която обаче обясни че за да бъдат получени над 1,2 млрд. лева, е трябвало парламентът да приеме редица законопроекти, което не се е случило. Петкова коментира и вчерашните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка за приемане на еврото.

Петкова каза, че според получените доклади за изпълнение на критериите за приемане на единната европейска валута, България е най-напредналата държава от шестте, на които предстои да приемат еврото.

"Относно съмнението, че България може да поиска извънреден доклад, искам да кажа, че страната ни в момента е изключение, защото по Договора за Европейския съюз всички държави трябва да членуват в еврозоната. Когато изпълним критериите, изключението за нас ще отпадне", обясни финансовият министър.

Преди да бъде изслушана финансовата министърка, спор в залата предизвика декларация, изчетена от трибуната от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. В нея той определя като успех отлагането на членството на България в еврозоната и настоява за референдум за еврото, с който да бъде взето решение дали страната да приеме единната европейска валута. До този момент съдът отхвърля искането на партията за допитване до населението като го определя за незаконно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси