"Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ" искат принудително довеждане с НСО на премиера в парламента (обновена)

Снимка: Цветан Томчев

Председателите на групите на "Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ" Мая Манолова и Тошко Йорданов са поискали на заседание на председателския съвет на Народното събрание премиерът Бойко Борисов да бъде доведен, ако се налага принудително, с помощта на НСО, на изслушване в парламента, научи "Труд".

Вчера в дневния ред беше предложено изслушване на министър-председателя, след което от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че той е излязъл в отпуск, за да подготвя проекта за нов кабинет на ГЕРБ и ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев.

От двете групи са се позовали на днешна публикация, в която се цитира следните конституционни текстове: "длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи" и "Народното събрание и парламентарните комисии могат да задължават министрите да се явяват на техни заседания и да отговарят на поставени въпроси".

Според тълкуванието на неназовани в публикацията експерти премиерът може да бъда задължен да се яви в НС, съпроводен от НСО или от МВР.

От трите групи на т.нар. партии на протеста - ИТН, ИМВ и "Демократична България", са настоявали 45-ото Народно събрание да се занимае основно с промени в Изборния кодекс, преди да бъде разпуснато и да бъдат обявени предсрочни избори, научи още "Труд".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика