Израелските удари в Ливан убиха стотици цивилни (обзор)

Работници разчистват отломките след израелските удари в Бейрут.

Намираме се на ръба, казва Жозеп Борел

Броят на жертвите на израелските удари срещу Ливан достигна 558 души, сред които 50 деца и 94 жени, а 1835 са ранени, съобщи вчера министърът на здравеопазването Фирас Абиад.

“Голяма част от тези хора, ако не всички, не са въоръжени лица и са били в домовете си”, каза министърът, цитиран от “Ройтерс”. Това е най-големият брой жертви за един ден от последната война между Хизбула и Израел. Ударите бяха извършени в момент, когато войната между Израел и палестинците от Хамас наближава първата си годишнина.

Хизбула обеща подкрепа на Хамас в борбата є срещу Израел и редовно си разменя огън с израелската армия през границата, но през последните дни беше регистрирана ескалация.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предупреди в тази връзка, че конфликтът заплашва да доведе до “тотална война” в Близкия изток, предаде Франс прес.

“Тази ситуация е изключително опасна и тревожна. Мога да да кажа, че сме на ръба на пълномащабна война”, заяви дипломатът, преди Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Борел отбеляза, че усилията за понижаване на напрежението продължават, но най-големите страхове на Европа от разрастване на конфликта се превръщат в реалност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток