Източници на “Труд news” от “добрите сили” твърдят: ППДБ готови за кабинет с ГЕРБ и гласове от Пеевски

Преговорите за съставяне на правителство след вота на 27 октомври ще са трудни, като от “Демократична България” са настроени по-диалогично от “Промяната”.

В никакъв случай обаче “ДПС-Ново начало” няма как да влезе в официална коалиция

И двете ДПС-та в момента са токсични, споделят от ДБ

Коалицията “Продължаваме промяната-Демократична България”, въпреки отправяните в кампанията категорични заявки, че по никакъв начин не би колаборирала с “ДПС-Ново начало” на Делян Пеевски, разглежда и подобен вариант, научи “Труд news” от свои източници в “добрите сили”.

Предисторията - представители най-вече на “Промяната” още преди началото на предизборната кампания зоват за “санитарен кордон” около Пеевски и ДПС, сътрудничество с които би било “червена линия”.

Единомислието в коалицията ППДБ обаче по този въпрос не е пълно. Представители на “Демократична България” споделиха неофициално пред “Труд news”, че би било приемливо с оглед на това все пак след седмите поред предсрочни избори да има кабинет, да бъдат приети и гласовете на “ДПС-Ново начало” в подкрепа на редовно управление.

С едно изрично условие - хората на Пеевски да не влизат официално в управляващата коалиция, която се очертава да бъде оформена около очакваната първа политическа сила ГЕРБ-СДС. “Това наистина е червена линия, никой в момента не може и да си помисли да работи официално с Пеевски. А и двете ДПС-та са токсични в тази ситуация”, сподели нашият източник от “добрите сили”.

И тук също се очертава разделение между “Демократична България” и “Продължаваме промяната” - докато първите са по-склонни на диалог, то вторите засега са по-скоро против подобни компромиси с цел чисто партийното си консолидиране.

Припомняме, че това далеч не е първата колизия между партньорите - както “Труд news” първи писа, което в последствие се и потвърди, в коалицията имаше силно напрежение около реденето на листите, като “Да, България” бе на път да напусне обединението, но в крайна сметка направи компромис, давайки доминация във водаческите места на “Промяната”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика