Изявени спортисти ще влизат в университет без изпити

Студентите се обявиха против повишаването на таксите за обучение

Изявени спортисти ще влизат в университет без изпити, със специалното разрешение на министъра на младежта и спорта. Това предвижда новият проектозакон за спорта, който се очаква да бъде подложен на гласуване в парламента в средата на декември, съобщи във Варна зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.

Тя бе гост на заседанието на Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/, чийто домакин бе Икономическият университет - Варна.

Проектозаконът предвижда университетите да могат да създават собствени спортни клубове, които ще получават финансова помощ от държавата и ще могат да участват в национални и международни първенства, разясни Колева.

Според нея промени ще има и в училищата. В началния курс часовете по физическо ще водят учители по този предмет, а не общообразователните, които не винаги могат да дадат добра спортна култура на най-малките ученици. В средния курс пък ще има възможност третият час по физическо да се води от треньори, добави Колева.

На събранието си студентските съвети се обявиха против обсъжданото повишение на семестриалните такси.

"Увеличение може да има, само ако бъдат вдигнати и стипендиите", категорична бе Яна Вангелова, председател на НПСС. Тя уточни, че НПСС настоява просветното министерство да облекчи процедурата по обработка на документите на чуждестранни младежи, кандидатстващи в наши университети. В момента сроковете са между 6 и 7 месеца, докато в други държави са много по-кратки и това разколебава много кандидати, посочи Вангелова.

Според нея предстои НПСС да създаде специализирана интернет платформа за българското председателство на Съвета на ЕС. Студентите ще помагат и чрез осигуряване на доброволци, които да посрещат гостите на събитията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България