Икария - остров на столетници полови атлети

Тайната е в комбинацията от риба, плодове, боб и спокоен живот

Там практически никой не заболява от Алцхаймер

Местните жителите на остров Икария са от дълголетниците в Европа. Те са сред 5-те части на света, които са blue zones (райони с най-голяма продължителност на живота). Ако на Стария континент едва 0.1% от хората надживяват 90 години, на Икария 10% живеят и след тази възраст и то – в добро здраве. На острова практически никой не заболява от Алцхаймер или остеопороза, диабетът и ракът са рядкост. Учените отдавна наблюдават тази статистика и търсят магията на този къс земя, даряващ жителите си с дълъг живот, крепко здраве и продължителна сексуалност. Средиземноморската диета на икарианците - основно риба, плодове и бобови храни, е важен фактор за продължителността на живота им.

Уникална дестинация за туристи, търсещи различното в Гърция.

Икария посреща посетителите си през цялата година и им предлага да живеят като местни жители. Гръцкият остров е известен с още две интересни истории. Според митологията там е загинал Икар, когато, запленен от слънцето, толкова се доближил до него, че крилата му от восък се разтопили и той полетял надолу. Друго, което привлича вниманието е една история от 70-те години на гръцки емигрант в САЩ на име Янис Карималис. На 40 години той научава, че е болен от рак и му остава само година живот. Тогава решил да се върне в родината си, на остров Икария, поне костите му да почиват до тези на неговите близки. Оттогава минали 39 години, а мъжът все още бил жив. В крайна сметка се оказало, че надживял всички лекари, които му пророкували скорошна смърт.

Тайната на дълголетието

Според икарийците тайната е да се храниш добре, да се усмихваш, без стрес, да се разхождаш и да се наслаждаваш на живота. На острова  растат над 150 вида билки, а чаят от лайка и дива мента е част от ежедневния ритуал на жителите, които пият всеки ден и козе мляко като сами пекат и хляба си. Местните са намерили начин да прекъснат тясната връзка между депресията и сърдечносъдовите заболявания. Редовната консумация на риба намалява депресията и ограничава риска от сърдечно-съдови инциденти. Мастните киселини Омега 3, които се съдържат в рибата доказано контролират депресивните състояния.

Всичко това става ясно от анализ на научните изследвания, направени сред жителите на Икария. На гръцкия остров, както и на остров Сардиния /Италия/, в Лома Линда /Калифорния/, Мексико, Коста Рика и на остров Окинава /Япония/, са регистрирани десет пъти повечедълголетници на възраст над 90 години в сравнение със средния процент по света. Този въпрос бе обсъден на научна конференция. Според професорите по кардиология Христодулос Стефанадис и Христос Пицавос, лабораторните изследвания показват, че възрастните хора на остров Икария имат сходни биохимични показатели с хораа от изброените райони. Това, което ги отличава все пак е моделът на хранене, който са избрали и е основен фактор за предпазване на сърдечносъдовата им система.

84% от жителите на Икария споделят, че изяждат повече от 150 грама риба седмично. Честата консумация на риба поддържа кръвоносните съдове в по-добро състояние и увеличава добрата бъбречна функция. Същият хранителен режим има положително влияние и при възрастни хора, страдащи от диабет, тъй като подобрява гликемичния, което е важно за диабетиците, при които има значително втвърдяване на артериите. Средиземноморската диета намалява при мъжете и нивата на пикочната киселина, които водят до появата на подагра.

Друг важен фактор за дълголетието при Икарианците са разходките. Научени са да се движат бавно, тъй като стръмният релеф на острова бързо изтощава силите, затова предпочитат да не бързат. Впрочем, разходката на острова напълно може да замени фитнес тренировка. Те държат на семейството и приятелите, често се срещат и се грижат за психическото си здраве.

Полов живот

Средиземноморската диета влияе и върху сексуалните постижения, хвалят се местните жители. Всекидневната консумация на зехтин играе положителна роля в половия живот, с по-добри проценти на удовлетворение. Качеството на сексуалния живот е измерено чрез специално изследване сред мъже на възраст от 65 до 99 години от остров Икария. От попълнилите специалната анкета, 60% са посочили поне средно удовлетворение по време на половия акт, докато 50% са посочили приключване на половия акт. Само 20% от анкетираните са отговорили, че нямат никаква сексуална дейност.

Панаирите са самоличността на острова

Всеки, който отива там трябва да посети поне един панаир. Местните хора са успели да запазят традиционна им форма, адаптирана към съвремието. Там ще чуете и танцувате Икарийски танци, ще ядете традиционни храни приготвени от вековни рецепти, ще пиете местно вино и ще се забавлявате до следващия ден. Икарианците са религиозни. Православната църква на острова не остава празна по време на неделните литургии и по-малките служби.

В Икария няма да намерите огромни хотелски комплекси или шикозни апартаменти. Ще откриете простота, дискретен лукс и фантастично гостоприемство.

Не пропускайте да посетите винарните и се докоснете до колекцията от грозде. От лозето до обработката, окончателното бутилиране и дегустацията на виното. Не си тръгвайте, ако не сте дегустирали различните сортове от изискано икарийско вино. Островът от дълбока древност е популярен с топлите минерални извори. Днес е известен като курорт за семеен и балнеологичен туризъм.

Някои от най-красивите села на остров Икария са планински, а не крайморски. Едно от тях е Христо Рахон. Там жителите не се показват през деня, а отварят магазините си вечер до ранни зори. Красиво място с уникален архитектурен характер, характерен за острова. Основни туристически обекти са селата Евидос, Мантриа, Акаматра и Местария.

Историческо наследство

Икария е с богато на историческо наследство. Археологическите и етнографски музеи съдържат експонати, свързани с начина на живот на жителите, от древността до наши дни. Един от най-забележителните паметници е Кулата на Дракона в близост до село Фарос, важно произведение на изкуството от гледна точка на строителството, което се счита за една от най-добре запазените кули в Егейско море.

Екзотични плажове

Един от плажовете, които трябва да посетите, е известният екзотичен плаж “Сейшелите”, в село Маганити, с кристално чистите води и бели гранитни скали.

На пясъчният плаж “Месактис”, разположен в северната част на острова, можете да упражните различни водни спортове и да вземете уроци по сърф.

В южната част на острова се намира плаж “Фарос”, един от най-безопасните и защитени, идеален за семейства и за ентусиасти на гмуркане.

 

Пътеводител

Как да стигнете?

Има два пристанища в Агиос Кирикос и Евдилос, които свързват острова с пристанище Пирея, а през летните месеци с други цикладски острови като Сирос, Миконос, Парос и Наксос, както и съседните Фурни и Самос.

През последните няколко години бяха пусанти фериботи, които свързват Икария с Додеканезите, включително Лерос, Патмос, Липсос и Кос. Икария е кръстопът на крайбрежното корабоплаване, което го прави прекрасна дестинация за прескачане до други острови.

Има и летище, което свързва острова с редовни линии до Атина и Солун през летните месеци.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм