Икона, принадлежала на император, откриха в Русокастро Находката е от слонова кост, която през Средновековието била по-ценна от златото

Икона от слонова кост, която най-вероятно е принадлежала на император, откриха в Русокастро. В момента там текат разкопки на местната крепост, водени лично от шефа на Регионалния музей в Бургас- Милен Николов.

Археолозите предполагат, че светинята е била притежание на император, защото слоновата кост, от която е изработена, е била много по-скъпа от златото. Доставки от нея през Средновиковието са били правени само за императори. Единствената друга икона от слонова кост, открита у нас е открита на Трапезица, преди повече от век.

Безценната находк , открита при разкопките на крепостта Русокастро, е с лицево изображение на архангел Гавраил и на св. Василий Велики. На обратната страна са изобразени два кръста – напрестолен и процесиен. Изображенията са част от сцената „Благовещение“. По същество находката представлява крило от триптих. Той е бил трисъставен и е ползван като походен олтар.

Била е изработена през 10 век в Константинопол, съобщиха археолозите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете