Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Икономиката в България вече е демография Обезлюдяването зависи и от системата за сигурност

Снимка: Архив

Близо сме до критичната точка, от която няма връщане назад

Демографският проблем на България е основната пречка пред скорошното достигане на средния за ЕС стандарт на живота. Депопулацията ни изисква спешни решения за осезаемо подобряване на благосъстоянието на хората. Реформите са безсмислени, ако не работим успоредно по икономиката и демографията.

Неприятното в случая е, че и здравната ни система е много зле. Сериозен проблем е и качеството на образованието, което само в редки случаи осигурява на младите добри знания и умения. Образователната система трябва да създава утрешните участници в икономиката, ако здравеопазването ги запази живи и здрави, естествено. А обезлюдяването на цели региони зависи и от системата за сигурност. Ако не предприемем спешни мерки, вероятно сме много близо до критичната точка, от която няма връщане назад.

Демографията спъва икономиката, поне колкото корупцията, ако не и повече. Демографският срив е комплекс от ниска раждаемост, висока смъртност и миграция. Високата смъртност е такава и заради застаряващото население, но и поради лошо здравеопазване. Ниската раждаемост е защото жените във фертилна възраст са малко, а и тези, които са тук, отлагат раждането за по-висока възраст, поради финансова и социална несигурност.

А миграцията е вече непреодолим проблем за България. Емиграцията също – хората просто се местят там, където има правов ред и сигурност. България е в спиралата на висока корупция – намаляващи инвестиции и население. Комплекс от важни и фактически неотложни реформи трябва да започнем незабавно, ако искаме да имаме някакъв шанс въобще. Трябва бързо преориентиране на икономиката към производството на продукти с голям дял на наука, иновации и съответно – голяма добавена стойност в тях. И най-важните реформи трябва да са именно в икономиката.

(*Авторът е икономист и финансист)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Натовецът сжломон паси постигна това, което целеше с подкрепата си за луканов за изпълнението на прехода по плана на дс….

  1. Ти си абсолютен и-д-и-о-т. Също и’д’и’о’т е онзи тъпанар, който ти дава пари да пишеш простотиите си. Търси си гробно място и викай попа.

   1. Аз риша факти, а ти си вземи хапчетата…

 2. Не може идеологията на една държава да бъде джендърство, педерастия , мигранти, религии. Соросоидният натиск от вън цели това .
  .
  Първо да започнем от религиите ! Забранявай всички религии. НЕ на лъжите в 21 век !
  Второ! Забранявай , закривай , разследвай, осъждай всички соросоидни структури.

  1. Забранявай, разкривай, разследвай и осъждай ВСИЧКИ АГЕНТИ НА ФАШИСТКА РУСИЯ, ВСИЧКИ РУСОФИЛИ, АГЕНТИ НА ДС, КОМУНИСТИ И ВИНОВНИТЕ ЗА РАЗБИВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА СЛЕД 1990 г. Заради тях утре няма да ни има.

   1. Режи вени! И хапчетата са безсилни пред тъпотията ти.

 3. Не разбирам защо и за кого е писана тази статия. За пари или за слава? Статията съдържа пожелания от времето на руския гнет – „Другари, дайте да дадем!“ Препориентиране към наукоемка икономика ли? Това е мантрата на всеки, който хване микрофон на публично място. Това е все едно да кажеш „… трябва да построим космодрум и андронен колайдър“. Глупак е онзи, който не знае защо. А проблемът е в самите нас – българите с нашия престъпен манталитет. На кого, освен на Борисов, му пука за другите? Досега не съм срещал такъв. Някъде бях чел коментар, че България няма да изчезне – беше даден пример с Ирландия. Така, че спокойно. В България ще останат хора, с които не може да се прави никаква национална политика, стратегия и икономика. Пенсионери, русофили, комунисти, дърти философи, лентяи, лумпени, невежи и, разбира се, активни измамници да мамят останалите. И корумпирани магистрати да ги оправдават. Всичките изброени заради манталитета си са закрепостени у нас. Те са бъдещето на тази държава. Е, ако се навият да правят „наукоемка“ икономика и да създават „продукт с ГОЛЯМА добавена стойност, може да привлекат инвестиции и хора. Дотогава НИЕ ще ходим при инвеститорите, а не те – при нас.

  1. Шизи бедно, ти нали никога вече няма да си дойдеш в България – спокойно режи вените.

   1. Тъпако проЗД, разкарай си тъпите тролски руски нацистки агитации. Ти отвращаваш с тъпотията си. Русофилите и руските агенти трябва да се срамуват от толкова тъп застъпник на фашистка русия.

 4. Това са пълни глупости.Живея на село и в нашата махала от поне 15 години не е имало престъпления.Има и цигани,ама не крадат,а работят в чужбина или се занимават с търговия.И въпреки това хората масово емигрират или мигрират в София.По простата причина,че заплащането на труда е много ниско.Това е причина номер едно за демографският срив.

 5. бибитко и шопарите от свинефермата герб искат да останат единствени на тази земя, за това прогонват читавите, а лошия матриял го затриват с глад и мизерия

 6. При лошия социализъм българският народ се увеличаваше, циганите не можеха да ни се качват на главата. Залагаше се на наука индустрия инвестираше се в човека да се изгради качествен гражданин и общество.
  Сега българският народ намалява, храни циганите ,циганите се увеличават, простите необразованите , неработещите , непочтените станаха герои на времето.

 7. Русофобията е СРАМ И ПОЗОР за човечеството ! каза:

  Едно население кога се увеличава, когато ражда!
  А кога ражда ? Когато има надежда в бъдещето.
  Руският модел залагаше на българския народ и българският народ се увеличаваше.
  Сега щом намалява значи няма надежда в бъдещето.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.